Novice

Žana Jereb in Neža Mravlje sta novi kandidatki za nastop v Londonu

11. april 2012 Vrhunski Šport Žana Jereb je na maratonu v Utrechtu zasedla tretje mesto, s časom 2:39:47 pa izpolnila B normo za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. To je uspelo tudi Neži Mravlje (2:40:44).

Slovenske tekačice so na velikonočni ponedeljek v deževnem in vetrovnem nizozemskem Utrechtu Sloveniji pritekle novo olimpijsko vozovnico. Na njej je trenutno zapisano ime Žana Jereb, ki je s časom 2;39:47 izpolnila B normo in je trenutno najhitrejša letošnja slovenska maratonka. V London bo namreč potovala tista izmed tekačic z B normami, ki bo do sredine maja dosegla najboljši izid. Poleg Jerebove je normo v Utrechtu izpolnila še ultramaratonka Neža Mravlje, ki je s časom 2;40:44 osvojila sedmo mesto. Zmagala je Sharon Tavenga iz Zimbabveja (2;35:26), pred najboljšo slovensko tekmovalko pa je v cilj pritekla še Ukrajinka Natalija Lehenkova. Tretja slovenska predstavnica na tekmi je bil Helena Javornik, slovenska rekorderka pa je v drugi polovici popustila in pritekla v cilj v času 2;48:34, s tem pa je bržkone tudi zaključila svojo maratonsko kariero.

''Pred letošnjo sezono smo si zadali cilj, da bi tekla okoli 2;45, tiha želja pa je bila olimpijska norma (2;43:00, op.p), tako da sem z današnjim nastopom super zadovoljna. Do 35 kilometra je šlo brez težav, potem pa je bilo težko. A končen čas, ki se mi je obetal, je bil velika motivacija. Do 40 kilometra sem tekla skupaj z Ukrajinko, ki mi je na koncu malo ušla, Neža Mravlje pa je zaostala na 30 kilometru, ko smo ostale tekmovalke nekoliko pospešile'' je po tekmi povedala Jerebova, ki se je iz rekreativne tekačice prelevila v eno najboljših slovenskih maratonk. Pred tekaško sezono je več kot 10 let trenirala košarko in profesionalno igrala tudi v celjskem klubu.