Novice

Zavec, Mazejeva in nogometaši športniki leta 2010

23. december 2010 Vrhunski Šport Dejan Zavec, Tina Maze sta najboljša slovenska športnika leta 2010 anketi Društva športnih novinarjev Slovenije. Med ekipami so najboljši nogometaši.

Svetovni prvak v boksu Dejan Zavec, alpska smučarka Tina Maze, dvakrat srebrna na olimpijskih igrah v Vancouvru, sta najboljša slovenska športnika leta 2010 v tradicionalni anketi Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Med ekipami je bila že drugič zapored najboljša nogometna reprezentanca Slovenije.

Tina Maze, najboljša je bila že leta 2005, je na slovenskem prestolu nasledila Petro Majdič, ki je v teku na smučeh na OI v Kanadi kljub padcu in hudim težavam z zdravjem osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Majdičeva je bila s 238 točkami letos druga, tretja pa judoistka Lucija Polavder (45 točk). Slednja je le za dve točki prehitela svojo judoistično kolegico Rašo Srako Vuković (43).

"Priznati moram, da sem nagrado pričakovala, nikoli pa ne veš, kako se bodo ljudje odzvali pri glasovanju, saj so se v pretekli sezoni dogajale čudne stvari. Seveda pa sta dve medalji, ki sem jih osvojila na olimpijskih igrah velik uspeh in nagrada pričakovana," je po podelitvi dejala Tina maze.

Zavec je bil več ko 100 točk pred drugimi športniki, drugi je bil član hokejske ekipe Los Angeles Kings Anže Kopitar (97), tretji pa nogometaš Valter Birsa (45).

"Iskreno povedano, nisem niti razmišljal niti si drznil premišljevati o tem, s čim bom kronan na koncu sezone. Seveda pa je to izjemna čast in veliko poplačilo za vse napore in tudi tiste temni dni ter razočaranja. Stvari, ki jih počneš, znova dobijo pomen. Če je meni uspelo, lahko komur koli, le v stvar je treba verjeti in se ji maksimalno posvetiti," je dejal Dejan Zavec.

Glasove je dobilo 21 športnikov, razlike zaradi dobre bere na mednarodnem prizorišču pa so bile od tretjega mesta nazaj zelo majhne. Med ekipami so bili za nogometaši člani košarkarske reprezentance Slovenije (20) in odbojkarji ACH Volley (17). Glasovalo je skupaj 154 članov DŠNS. Priznanje za fair play je letos prejel Valter Birsa.

"V tako eminentni in vrhunski družbi dobiti takšno priznanje predstavlja ogromno veselje in zadovoljstvo, hkrati pa je nagrada nova obveza, ki te sili k novim zmagam in uspehom. Vesel sem predvsem zaradi fantov, ki so v prvi vrsti zaslužni za to nagrado. A zdaj nas čaka novo leto, v katerem moramo ponoviti te fantastične, neverjetne dosežke. Zavedati pa se moramo, da je vedno težje braniti kot loviti," pravi selektor nogometne reprezentance Matjaž Kek.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2010 v samostojni Sloveniji pripravilo 20., skupaj pa je bila to že 43. razglasitev. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in z ministrstvom za šolstvo in šport ter Radiotelevizijo Slovenije, ki je prireditev neposredno prenašala. OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, Uniturjem, Športno loterijo Slovenije in Pivovarno Laško tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v neolimpijskem letu.