Novice

Zavod za varstvo pri delu je Zlati strokovni partner OKS

13. september 2011 Vrhunski Šport Zavod za varstvo pri delu, ki se že več kot 50. let ukvarja z vprašanji varnosti in zdravja pri delu in OKS sta vzpostavila strokovno sodelovanje za pomoč vrhunskim športnikom.

Zavod za vasrtvo pi delu (ZVD) je največji in edini ponudnik celostne palete storitev s področja varnosti in zdravja pri delu in varstva delovnega in življenjskega okolja. Za ZVD je značilno, da ima visoko izobražen kader na vseh področjih delovanja, vključno s področjem medicine dela, prometa in športa in razpolaga z najsodobnejšo opremo.

 

ZVD je v okviru celotne dejavnosti medicine dela, prometa in športa še posebej razvil področje zdravstvenega varstva športnikov in športne diagnostike ter ustanovil Center za medicino in šport - CMŠ, katerega namen je ponuditi športnikom, rekreativnim tekmovalcem in rekreativcem celovite storitve na področju zdravja, preventive, rehabilitacije in svetovanja na enem mestu in to na najvišjem strokovnem in kakovostnem nivoju.

Razvoj športne vadbe in rehabilitacije po poškodbah je vse bolj povezan z novimi tehnološkimi, raziskovalnimi in organizacijskimi metodami v procesu vadbe. Postopki v procesu vadbe in rehabilitacije po poškodbah v zadnjih letih ne temeljijo le na osnovi izkušenj in intuicije, ampak na merilnih tehnologijah, s katerimi dobimo objektivne kazalce o funkcionalnem stanju vadečega ali pacienta. Učinkoviti postopki vadbe in rehabilitacije so produkt  programiranega in kontroliranega procesa treninga.

 

V CMŠ izvajajo najsodobnejše postopke športne diagnostike za vrhunske športnike. Tehnološka oprema je vezana na oddelke, ki zadovoljujejo mednarodne kriterije za izvajanje strokovno-razvojnega in znanstveno–raziskovalnega dela na področju funkcionalne diagnostike. Brez podatkov o gibalnih, telesnih, fizioloških, biokemičnih, psiholoških in socioloških značilnosti ni mogoče natančno načrtovati, programirati in modelirati sodobnega trenažnega procesa. Na osnovi pridobljenih podatkov je mogoče izbrati najoptimalnejše metode in sredstva treninga oziroma postopke rehabilitacije, načrtovati in spreminjati telesno pripravljenost posameznika ali homogene skupine športnikov. Izjemno pomembno je, da vsem merjencem pripravijo temeljite interpretacije in svetujejo vadbo za izboljšanje trenažnih procesov, katerih posledica so vrhunski rezultati ali hitrejša vrnitev v tekmovalni ritem po poškodbah.

 

Z namenom združevanja strokovnjakov z različnih področij, ki imajo pomembno vlogo v procesu treninga športnikov, so v CMŠ odprli naslednje oddelke: oddelek za funkcionalno diagnostiko, oddelek za športno vadbo, laboratorij za biomehaniko, oddelek za fizioterapijo in rehabilitacijo, oddelek za nutricistiko ter oddelek za športne poškodbe in specialno ortopedijo.

 

Storitve CMŠ so na voljo športnikom in rekreativcem ves dan, vse delovne dni v tednu, po dogovoru pa tudi ob vikendih. Zavedajoč se, da je za športnika čas izjemno dragocen, ter da je izvajanje športne diagnostike na terenu izjemno pomembno, izvajajo v CMŠ procese tudi na terenu. Na takšen način se še bolj približajo športniku in trenerjevim zahtevam.

 

V CMŠ skrbijo za športnike košarkarske zveze, rokometne zveze, atletske zveze, gimnastične zveze, judo zveze, smučarske zveze (alpsko smučanje, deskanje), kajak-kanu zveze, tenis zveze, badminton zveze, kolesarske zveze, lokostrelske zveze in odbojkarske zveze.