Novice

Že prvi dan 30 medalj

27. junij 2012 Vrhunski Šport Prvi dan mladinskih iger Alpe-Jadran, ki jih gostita avstrijski regiji Štajerska in Gradiščanska, je mlada slovenska reprezentanca osvojila 30 medalj - 7 zlatih, 12 srebrnih in 11 bronastih.

Atleti so uspešno zaključili prvi dan mladinskih iger Alpe-Jadran. Osvojili so dve zlati, pet srebrnih in štiri bronaste medalje. Metalec kopja Matija Muhar je zmagal z metom dolgim 68,58 metra, zlato pa je osvojil še skakalec v višino Ahac Moretti, ki je preskočil letvico na 199 cm. Kaja Debevec je bila druga na 100 metrov (12,18), srebrni pa so bili še Žiga Bizjak na 400 metrov z ovirami (57,50), Lucijan Zalokar v teku na 800 m (1:58,95), Ina Kruljac v skoku v višino (167 cm) in Katja Zof v metu kopja (46,42 m). Bronaste medalje so šle okrog vratu tekačici na 800 m Aniti Horvat (2:24,71), tekačici na 3000 metrov Katji Vrdjuki (11:18,56) ter Blažu Zupančiču (16,41 m) in Tjaši Stanko (13,07 m) v suvanju krogle.

 

Odlični so bili judoisti, ki so osvojili pet medalj. Zlata sta bila Manja Kropf (do 57 kg) in Martin Hojak (do 66 kg), srebro si je priboril Rok Plešnik, bron pa Katja Oder in Matej Dimovski. ''Po prvi borbi, ki sem jo dobila šele po odločitvi z zastavicami, sem se zbrala in uspešno nadaljevala do konca," je dejala Kropfova, ki je po tesni uvodni zmagi nato s tremi iponi odpravila nasprotnice in se veselila zlata.

 

Mladim slovenskim košarkarjem ni šlo vse po načrtu. Na prvi tekmi so z rezultatom 85:57 zlahka premagali Koroško. Blestel je predvsem Blaž Mesiček, ki je dosegel 20 točk. S podobnim rezultatom, kot so prvo dobili, pa so drugo tekmo proti italijanskem Venetu izgubili. Na tekmi, ki se je končala z izidom 54:88, je bil najboljši slovenski strelec Jaka Banič, ki je dosegel devet točk.


Mlade slovenske odbojkarice so imele na urniku dve tekmi, obe pa so gladko dobile. Veneto so premagale s 3:0 v nizih, Italijanke so nudile nekaj odpora, medtem ko so Slovenke drugo tekmo proti avstrijski regiji Gradiščansko dobile brez vsakršnih težav. Rezultat je prav tako 3:0. V sredo jih čaka boj za medalje.

 

Plavalna ekipa je prvi dan osvojila devet medalj. Zlati sta bili Špela Bohinc na 400 m prosto (4:21,12) in Neža Marčun na 200 m prsno (2:35,25), srebrno so osvojili Tjaša Pirnat na 100 m prosto (58,87), Lucija Kous na 100 m hrbtno (1:06,45) ter obe štafeti na 4 x 100 m mešano, bron pa Miha Bernat na 400 m prosto (4:10,15), Kristjan Meža na 100 m hrbtno (1:03,37) in Žan Pogačar na 200 m metulj (2:15,04). ''Osvojili smo dve zlati, štiri srebrne in tri bronaste medalje. Lahko smo zadovoljni. Tekma je 'fletna', organizacija je dobra, ambient je super, tako da otroci uživajo. Tudi jutri pričakujemo podobno število medalj, morda bodo le barve nekoliko drugačne," je bil zadovoljen trener plavalcev na igrah Borut Petrič.

 

V športnem plezanju sta prvi dan potekali dve finalni odločitvi: fantje so se pomerili v težavnosti, dekleta pa v balvanskem plezanju. Slovenski plezalci niso imeli konkurence in so sami zasedli celotni zmagovalni oder, dekleta pa so zmago izpustila iz rok in osvojile srebro in bron. Pri fantih je v finalu najvišje priplezal Gregor Vezovnik, srebrn je bil Milan Preskar, bronast pa Tim Unuk. Pri dekletih je bila druga Rebeka Kamin, tretja pa Julija Kruder. ''Vsi štirje plezalci, ki smo tu, smo zelo izenačeni. Odloča lahko tip smeri in dnevna forma. S svojim plezanjem sem zadovoljen, čeprav bi pod vrhom lahko še malo stisnil. Letošnji cilj je uvrstitev na SP, tam pa bi bil zadovoljen z uvrstitvijo v finale," je povedal zmagovalec, ki mu je le malo zmanjkalo, da bi priplezal tik pod strop športne dvorane v Fürstenfeldu, trener delegacije na igrah Borut Kavzar pa je dodal: ''Pri dekletih nimamo takšne kvalitete kot pri fantih, a smo v tej konkurenci pričakovali take dosežke. Bili smo blizu zmage, a se je žal izmuznila, a tudi drugo in tretje mesto ni razočaranje. Pri fantih pa dokazujemo, da s to ekipo na igrah Alpe-Jadran nimamo konkurence."