Novice

Zgodovinski uspeh slovenskih balinarjev

18. november 2013 Slovenski balinarji so na članskem svetovnem prvenstvu v Argentini osvojili tri naslove svetovnih prvakov.

Skupno so bili Slovenci s šestimi osvojenimi odličji najuspešnejša reprezentanca tega prvenstva. Zadnji dan svetovnega prvenstva v argentinski Bahia Blanci je bilo na sporedu šest končnih odločitev, v petih finalih pa so nastopili tudi Slovenci. Za izjemen uvod v zadnji dan prvenstva sta poskrbela Dejan Tonejc in Jure Kozjek, ki sta se v tekmi za zlato pomerila proti Francozoma. Tonejc je večji del finala igre v krog proti Percherancierju zaostajal, v predzadnjem obratu pa je francoski reprezentant popustil, Tonejc pa je z dvema zadetima balinoma prišel do minimalne prednosti, ki jo je v zadnjem obratu zadržal in z zmago z 29:28 prišel do naslova svetovnega prvaka.

 

"V sedmem obratu sem izkoristil nasprotnikovo napako. Vedel sem, da moram v zadnjem obratu približati vse štiri krogle. Ostal sem zbran in uspelo mi je priti do zlata," je finalni dvoboj opisal Tonejc. Zelo napet je bil tudi obračun med Kozjekom in Garcio v finalu igre posameznikov, v katerem je Slovenec v odločilnih trenutkih zadržal mirno kri in z rezultatom 10:7 ubranil naslov svetovnega prvaka iz italijanskih Felter. "Že pred začetkom prvenstva sem vedel, da sem sposoben takšnega dosežka. S svojo najboljšo igro sem sposoben premagati vsakega nasprotnika in to sem na srečo dokazal tudi v Argentini," je pojasnil Kozjek.

 

V finalih natančnega zbijanja in igri dvojic so Slovenci osvojili srebrni medalji. Zlato v natančnem zbijanju je z zadetim zadnjim balinom osvojil Argentinec Zapata, srebro pa je osvojil Davor Janžič, ki je skupaj s Kozjekom osvojil srebro tudi v igri dvojic.

 

Zadnja disciplina letošnjega svetovnega prvenstva pa je Slovencem prinesla še tretje zlato. V finalu hitrostnega zbijanja sta se pomerila Aleš Borčnik in Italijan Marco Ziraldo, Slovenec pa je z 48 zadetki prišel do svojega drugega naslova prvaka, so sporočili iz Balinarske zveze Slovenije.