Novice

Zimske OI bodo prihodnje leto potekale tudi tik ob morju

27. april 2013 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Soči 2014 Zaradi uvrstitve slovenskih hokejistov na olimpijske igre bo za slovenske ljubitelje športa postal zanimiv tudi obmorski predel olimpijskih iger v Sočiju.

Rusi so povečali tudi letališče v predelu Adler tik ob Črnem morju, kjer je velik del objektov za drugi, obalni center OI. Zgolj za potrebe odprtja in konca OI gradijo olimpijski stadion Fišt za 40.000 gledalcev. Ime je dobil po najvišjem vrhu regije, njegov streha pa spominja na dve jadri ali dva gorska vrhova.

 

Nared je tudi dvorana Bolšoj s 26.000 kvadratnih metrov veliko streho. To je več kot obsega površina 12 igrišč za hokej na ledu, ta šport pa bo navduševal 12.000 gledalcev v dvorani.
Graditi so jo pričeli pred tremi leti in s kupolo nekoliko spominja na dvorano v ljubljanskih Stožicah, ki pa je bolj vkopana v zemlji, zato ima ruska višjo kupolo, ki je srebrne barve.

 

Od ledene podlage se dviga v višino 50 metrov, za njene betonske stebre so porabili 100 tisoč kubičnih metrov betona, od tega 40 odstotkov zgolj za temelje. Vgradili so tudi štiri tisoč ton železnih konstrukcij. Dvorano Bolšoj so odprli 7. februarja letos z drsalno revijo, danes pa se bo v njej s tekmo med Rusijo in ZDA začelo hokejsko svetovno prvenstvo za igralce do 18 let. Prvenstvo je privabilo številne oglednike klubov severnoameriške lige NHL.


Prav tako so končali bodoče gospodarsko razstavišče za celotno regijo, kjer bo lahko 7000 gledalcev spremljalo hitrostno drsanje. Lepa in sodobna zgradba je pokrita z streho v dolžini nogometnega igrišča, ki pa nima podpornih stebrov, kar je bil poseben izziv za projektante in izvajalce. Ti so objekt zgradili tako, da kljub hlajenju kar najmanj obremenjuje okolje. Sedeže bodo po OI odstranili in jih premestili na dirkališče, kjer bodo že prihodnje leto gostili dirko svetovnega prvenstva formule 1. Prav zaradi promocije tega športa bo konec tedna v Soči pripotoval Nemec Sebastian Vettel, voznik Red Bulla in trikratni zaporedni svetovni prvak (2010 - 2012).


V druge ruske kraje bodo po OI "preselili" tri dvorane. Prva je Soči za 12.000 gledalcev za umetnostno ter hitrostno drsanje na kratke proge, ki ima 15.000 ton težko kovinsko ogrodje, kar je dvakrat več od Eifflovega stolpa. Prvič v zgodovini OI bodo pripravili ekipno tekmo v umetnostnem drsanju. Potrebe tega športa so drugačne od hitrostnega drsanja, preobrazbo dvorane pa opravijo v dveh urah in pol. Druga dvorana je Mali drsalni center s 7000 sedeži kot dodatna dvorana za hokej na ledu, tretja pa Olimpijski curling center, ki je s 3000 sedeži najmanjši objekt.