Novice

Zlati cepin za Nejca Marčiča in Luko Stržarja

30. marec 2012 Za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 je bil nagrajen slovenski vzpon v K7 West v Pakistanu, smer Sanjači zlatih jam.

Strokovna žirija, ki ji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy, je že za sam izbor nominirancev za najvišje alpinistično priznanje na svetu Zlati cepin - Piolets d'Or 2012, kar mesec dni razpravljala in študirala alpinistične vzpone s celega sveta in izmed 88 vzponov izbrala najboljših šestih.

 

Med temi šestimi nominiranimi vzponi za alpinističnega 'Oskarja' 2012 so izbrali dva, »ki najboljše ponazarjata raziskovalni in pustolovski alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem alpskem slogu ob spoštovanju okolja, narave, kulture in soplezalcev ter ki ponazarjata odlično zavezanost in predanost cilju. Oba vzpona preveva tudi samostojnost in močan timski duh,« je dejal predsednik strokovne žirije alpinist in novinar Michael Kennedy.

 

Strokovna žirija je v obrazložitvi podelitve Zlatega cepina 2012, najvišjega priznanja v alpinističnem svetu za 2011, dejala: »Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer je dolga preko 1600 m, mixed. Raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost so značilnosti njihovega vzpona. To je bila šele njuna prva himalajska odprava. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših kriterijev še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer.«