Novice

ZN in Mok: Igre v Riu tudi v luči solidarnosti do beguncev

02. maj 2016 Rio 2016 Olimpijske igre v Rio de Janeiru bodo letos opozorile tudi na pomembnost solidarnosti do milijonov beguncev po celem svetu.

To sta ob prihodu olimpijskega ognja na sedež Združenih narodov v Ženevi izpostavila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.


Na letošnjih igrah, te se bodo začele 5. avgusta, bo prvič v zgodovini iger nastopila tudi ekipa beguncev. "Z nastopom športnikov, ki so morali zbežati iz domovine, se povezuje tudi močno sporočilo svetu. Begunci si želijo domovino in ne šotorov," je izpostavil Ban Ki Moon.


Bach pa je pristavil, da je olimpijsko sporočilo o tolerantnosti, solidarnosti in miru zdaj pomembnejše kot kadarkoli. "Šport povezuje in ne gradi zidov," je dejal Bach in generalnemu sekretarju podelil tudi olimpijski pokal, posebno priznanje, ki ga MOK vsako leto podeli organizaciji, ki je bila posebej dejavna na področju olimpijskega gibanja. Priznanje je uvedel že začetnik modernega olimpizma Pierre de Coubertain, ZN pa so ga prvič prejeli leta 1999.