Novice

Znani tudi športniki, kandidati za paraolimpijske igre v Londonu

15. februar 2012 London 2012 Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite je pripravila prvi sestanek kandidatov za nastop na paraolimipijskih igrah v Londonu, največjem tekmovanju za športnike invalide.

Na seznamu je za zdaj 24 slovenskih športnikov v šestih panogah, a se lahko zaradi norm in kvot številka še nekoliko spremeni.


"Za zdaj ste še kandidati, kmalu boste udeleženci iger. Potrudili se bomo zagotoviti maksimum za priprave in tekme, ki so še na sporedu do iger. V tem letu nas čaka še nekaj drugih velikih športnih dogodkov, evropski prvenstvi v košarki na vozičkih v Laškem, pa evropsko prvenstvo za slepe in slabovidne v Celju," je športnike nagovoril Jože Okoren, podpredsednik zveze in predsednik komisije za tekmovalni šport.


Na uvodnem sestanku kandidatov, trenerjev in vodstva reprezentance - slovensko bo v Londonu vodil Roman Jakič - je ZŠIS-POK seznanila športnike in trenerje z nekaterimi pravili in postopki pred igrami v Londonu, roki za akreditiranje, zdravniške preglede, možnostmi za priprave v državi gostiteljici iger, strogih dopinških kontrolah, ki jih je in bo izvajala svetovna protidopinška agencija Wada ... Še posebej so poudarili dobro sodelovanje z olimpijskim komitejem Slovenije, tako da bodo vsi športniki na letošnjih obeh največjih tekmovanjih v Londonu nastopili v enotni opremi, skupna pa bo tudi predstavitev reprezentanc 6. julija.


Kot so pojasnili pri krovni slovenski organizaciji za šport invalidov, bo več o dokončni sestavni reprezentance znano po 20. maju. Takrat bo Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) sporočil večino norm in kvot za posamezne športe in države. Za zdaj pa ima Slovenija na seznamu kandidatov 24 športnikov v šestih panogah. Povsem zanesljiv je nastop ženske reprezentance (11 športnic in dve rezervi) v sedeči odbojki, ki je po sklepu IPC dobila možnost nastopa kot prva med tistimi, ki so bile na čakalnem seznamu, ter dve namiznoteniški igralki (Mateja Pintar, Andreja Dolinar), ker v tem športu za uvrstitev na igre veljajo interne rang lestvice. Na seznamu pa so še štirje atleti, trije plavalci, dva kolesarja in trije strelci.


"Večina vas ne bo prvič na paraolimpijskih igrah. Mislim, da bodo stvari potekale nemoteno, mi na zvezi se bomo potrudili, da vam omogočimo čim boljše priprave, vi pa, da boste dosegli čim boljše rezultate," pa je športnikom zagotovil predsednik zveze Emil Muri.


Paraolimpijske igre v zadnjih desetletjih tradicionalno pripravljajo nekaj tednov po kočanih olimpijskih na istih prizoriščih. Londonske bodo tako na sporedu od 29. avgusta do 9. septembra.

Mateja Pintar

Britanski premier David Cameron ob Mednarodnem paraolimpijskem dnevu.