Novice

Župan Ivančne Gorice odprl 5. redno sejo IO OKS-ZŠZ

21. april 2015 O OKS-ZŠZ Danes so se člani IO OKS-ZŠZ na redno sejo odpravili v Ivančno Gorico, kjer jih je pričakal in pozdravil župan občine.

G. Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, je pozdravil člane in ostale prisotne ter izkazal veselje, da smo se odločili gostiti redno sejo prav v njihovem kraju. Po uvodnem govoru in kratkem predstavitvenem videu občine Ivančna Gorica je predsednik OKS-ZŠZ, Bogdan Gabrovec, odprl sejo izvršnega odbora, med katero je bila ena izmed najpomembnejših točk prav gotovo potrditev reprezentance, ki bo odpotovala na prve evropske igre v Bakuju.

 

Med drugim so člani IO-ja potrdili tudi finančni načrt in program dela v letošnjem letu. "Na prejšnji seji IO OKS smo ugotovili, da bo v športnem delu državnega proračuna za infrastrukturo ostalo 680.000 evrov. Sprejeli smo sklep, da se denar iz evropskih strukturnih skladov prerazporedi, da bo Atletska zveza Slovenije (AZS) skupaj s kolesarsko zvezo prišla do pokrite dvorane v Češči vasi pri Novem mestu. Ugotovili smo, da je bil omenjen denar prerazporejen za financiranje višješolskih programov. To je neprimerno trošenje in prerazporeditev namenskega denarja za šport," je uvodoma dejal predsednik AZS Gregor Benčina.


"V. d. direktorja direktorata za šport Darko Repenšek ni izpolnil besede, ki jo je dal na prejšnji seji, ne vem pa, zakaj. Zadeva sicer še ni izgubljena, s predsednikom vlade Mirom Cerarjem se bomo pogovorili in upam, da bomo uspešni. Zelo ste se potrudili in z mestno občino Novo mesto v zelo kratkem času dosegli vse potrebne spremembe, da bi lahko dobili prvo pokrito dvorano za krožne teke pri nas na mestu sedanjega kolesarskega velodroma, ki bi ga pokrili," pa je dodal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.


Gabrovec je pojasnil, da je v letošnjem proračunu OKS več denarja kot v preteklosti namenjeno lokalnim organizacijam, "saj se zavedamo, da se šport dela v klubih in društvih in nikjer drugje". OKS v tem letu načrtuje 5,598 milijona evrov prihodkov in odhodkov. Generalni sekretar OKS, Edvard Kolar, je dejal, da gre 70 odstotkov stroškov za delovanje, največji porabnik pa je sektor za šport, ki ima tudi največ dejavnosti. Največji delež prihodkov predstavljajo sponzorji in partnerji, nekaj nad dvema milijonoma evrov. Od Mednarodnega olimpijskega komiteja in Evropskih olimpijskih komitejev bo OKS dobil 700.000 evrov, iz projektov Evropske unije pol milijona, 43 odstotkov celotnih sredstev pa iz Fundacije za šport, proračuna in ministrstev. V razpravi so opozorili, da je premalo sredstev namenjenih za 13 regijskih pisarn, zato so jim namenili 40.000 evrov več.


Podpredsednik OKS, Iztok Čop, je dejal, da so na ponedeljkovem posvetu s športnimi zvezami ugotovili, da je trenutni model razvrščanja športnih panog v razrede sprejemljiv, da pa ga bodo v določeni meri še dopolnili. "Toda še tako dober sistem ne bo pomagal, da bi se naš šport obdržal na ravni, na kateri je bil doslej, če se bodo še naprej krčila proračunska sredstva za šport," je navedel Čop.


Fundacija za pomoč socialno ogroženim športnikom bo uradno zaživela 5. maja, ko bo v Ljubljani tudi posebna prireditev. Zakon o fundacijah naj bi šel po besedah podpredsednika OKS, Janeza Sodržnika, oktobra že v proceduro državnega zbora, skupaj z zakonom pa naj bi skušali najti tudi dodatne vire za Fundacijo za šport ter Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Trenutno dobivata sredstva le iz koncesijskih dajatev Športne loterije in Loterije Slovenije.


Kolar je navedel, da so sklenili sponzorski dogovor z BTC-jem, kjer bo OKS dobil del sredstev tudi v obliki poslovnih prostorov. OKS se bo 1. junija preselil iz Tivolija v poslovno stavbo ljubljanskega BTC-ja.