Simboli olimpijskih iger

Simboli olimpijskih iger

»V mojih očeh so olimpijske igre najpomembnejše tekmovanje in uspeh na njih je tisti dejavnik, ki ti lahko korenito spremeni kariero,« meni Rok Marguč, svetovni prvak v deskanju na snegu, o pomenu olimpijskih iger.

Olimpijske igre danes nedvomno veljajo za najpomembnejši mednarodni multišportni dogodek. Toda sama ideja olimpijskih iger presega samo tekmovalni vidik. Filozofija olimpizma, kot si jo je zamislil Pierre de Coubertin, v svoje središče res postavlja šport, a ne le kot telesno dejavnost, temveč kot področje, ki pripomore k moralnemu in socialnemu razvoju posameznika in družbe. Po vzoru antičnih iger je to priložnost za »prekinitev bojev z namenom, da se slavita poštenost in spoštljivost v igrah moči.«

Olimpijske igre so izključna lastnina Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ima vse pravice in podatke, ki iz tega sledijo, še zlasti in brez omejitev tistih, ki se nanašajo na njihovo organizacijo in na kakršno koli izkoriščanje, radijsko in televizijsko objavljanje, snemanje, predstavljanje in reprodukcijo, dostop do podatkov in njihovo širjenje v kakršni koli obliki ali s kakršnimi koli sredstvi ali mehanizmi, bodisi takimi, ki obstajajo, bodisi tistimi, ki se bodo razvila v prihodnosti. Mednarodni olimpijski komite določa pogoje za dostop in vsako uporabo podatkov v zvezi z olimpijskimi igrami, tekmovanji in športnimi dosežki.


Med simbole olimpijskih iger uvrščamo:

3.1    logotip olimpijskih iger;

3.2    »wordmark« (besedno oznako) olimpijskih iger;

3.3    maskote olimpijskih iger;            


3.4    piktograme olimpijskih iger.