prim. Janez Poles, dr.med.

prim. Janez Poles, dr.med.

spec. interne med., kardiologije in vaskularne med.

Rodil se je  06. 10. 1951 v Slovenj Gradcu. Medicinsko fakulteto je končal v Ljubljani.  Od 1980 je zaposlen v Bolnišnici Topolšica, ki jo je v času od  1985 do 2007 tudi vodil. 1984 je končal specializacijo iz interne medicine, 2001 postal primarij, 2013 pa pridobil specializacijo iz kardiologije in vaskularne medicine.  Na "Vazduhoplovnom inštitutu"  v Zemunu je zaključil izpopolnjevanje iz letalske medicine. Podiplomski študij iz kardiologije je končal v  Ljubljani in Zagrebu. Na GEA Collegeu Ljubljana je specializiral Management v zdravstvu.

Zadnjih 20 let se intenzivno ukvarja z rehabilitacijo srčnih bolnikov – po akutnem koronarnem dogodku ali bolnikov s srčnim popuščanjem. Poleg kliničnega dela z bolniki na oddelku, v specialistični ambulanti in funkcionalni diagnostiki, se vključuje tudi v izobraževalno in raziskovalno delo. Sodeloval je v več multicentričnih raziskavah. Objavil je 87 strokovnih, 377 poljudnostrokovnih člankov ter izdal knjigo Poti do zdravja. Predava na domačih in tujih strokovnih srečanjih, pa tudi za širšo javnost.

Od leta 1980 opravlja preglede slovenskih letalcev. Od 1989 aktivno sodeluje z Atletskim klubom Velenje, sicer pa je opravljal funkcionalna testiranja in svetoval številnim športnim ekipam in reprezentantom, članom jamske reševalne čete ter gasilcem – poklicnim in prostovoljnim. Od 1999 je aktiven promotor in učitelj nordijske hoje.