Športni izziv za vsakega

 

ATLETSKA ZVEZA SLOVENIJE

Izziv otroške atletike je prilagojen razvojni stopnji otrok in primeren za vsakega otroka. Skozi vadbo teka, metov in skokov razvijamo osnovne gibalne spretnosti. Vsebina programa pozitivno vpliva na socializacijo, krepitev ekipnega duha, sodelovanja in sprejemanja drugačnosti. Prikazan izziv je ekipno sodelovanje, kjer dosežek vsakega člana šteje h končnemu rezultatu ekipe. Na Kongresnem trgu se bomo družili z Žanom Rudolfom in Luko Janežičem ter Marušo Mišmaš.

 

 

NOVA ROKOBORSKA ZVEZA SLOVENIJE

Prikaz treninga rokoborbe, specifičnih rokoborskih vaj za krepitev vratnih mišic in vseh atraktivnih rokoborskih tehnik. Obiskovalci se lahko pomerijo v izzivu z najboljšim slovenskim rokoborcem, Juretom Kuharjem. Praktična nagrada čaka tistega, ki uspe Jureta podreti na tla.

 

Nova rokoborska zveza je nosilka rokoborbe v Sloveniji, ki je predvsem razvita v severovzhodnem delu države. Ob 40. letnici obstoja rokoborbe so rokoborci iz Murske Sobote prinesli deset medalj iz najvišjih prvenstev, kot so svetovno in Evropsko prvenstvo. Rokoborba se razvija tudi v Ljubljani, kjer trenutno delujeta dva kluba.

 

SANKAŠKA ZVEZA SLOVENIJE

V vsakem izmed predstavljenih izzivov na Kongresnem trgu sodeluje aktiven tekmovalec sankaške zveze, med katerimi sta tudi dvakratni udeleženec zimskih olimpijskih iger v Torinu in Vancouvru, Domen Pociecha in tekmovalka svetovnega pokala na naravnih progah, Petra Dragičević.

 

Sankaška zveza Slovenije je članica mednarodnih organizacij Fil-luge (umetne proge in tekmovalno sankanje na naravnih progah) ter Internacional Sport Sledge Union - ISSU (športno sankanje, koleščkanje in samotežne sani).

 

JUDO ZVEZA SLOVENIJE

Judo zvezo Slovenije na Kongresnem trgu predstavlja Judo klub Sokol Ljubljana. V športnem izzivu otroke in njihove starše seznanja z edino olimpijsko borilno veščino - judom. Strokovni sodelavci Judo kluba Sokol Ljubljana bodo na igriv, zabaven in zanimiv način prikazali načela in osnove juda. Tekom dneva bodo obiskovalcem prikazali, kako potekajo treningi juda in kot zanimivost prikazali kakšno izmed borb. Otroke čaka športni izziv z vrhunskim judoistom ali judoistko, med katerimi bo tudi Urška Žolnir. Judoist se bo postavil v položaj "želva", sodelujoči pa ga bodo poskušali obrniti ali prevrniti. Potrebno bo nekaj spretnosti, znanja in iznajdljivost udeležencev.

 

 

ZVEZA ZA ŠPORT INVALIDOV SLOVENIJE

Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je krovna organizacija za šport invalidov pri nas, ki zastopa paraolimpijske in neparaolimpijske športe, šport gluhih in naglušnih ter športe specialne olimpijade. Poleg pomoči lokalnim organizacijam in skrbi za mlade športnike invalide, ZŠIS-POK organizira ali pomaga pri organizaciji 36 državnih prvenstev, na katerih nastopa 1400 športnikov, ter ureja trenažne in tekmovalne procese 130 tekmovalcev, ki zastopajo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih v tujini. 

 

JADRALNA ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu jadralne zveze se lahko obiskovalci na simulatorju pomerijo v ravnanju jadrnice s svetovnim prvakom razreda Optimist Rokom Verderberjem in mladinskim svetovnim podprvakom Petrom Lin Janežičem (krmar jadrnice 29er) in se naučijo zavezati kakšnega od mornarskih vozlov. Ravnanje jadrnice je pri jadranju izredno pomembno, predvsem v močnejših vetrovih, za ravnanje jadrnice pa so najbolj pomembne mišice nog in stabilizatorji trupa. Koliko časa lahko zdržite pri ravnanju jadrnice? Mislite, da lahko premagate Roka ali Petra?


Jadralna zveza Slovenije se predstavlja z jadrnico razreda Optimist, atraktivno jadrnico razreda 29er, simulatorjem ravnanja jadrnice in predstavitvenim videom Jadralne zveze Slovenije. Jadrnica razred Optimist je za večino otrok prvi stik z jadranjem in z njo sta jadrala tudi najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar in najuspešnejši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. Obiskovalci lahko na Kongresnem trgu spoznajo obe jadrnici, skupaj z oblačili jadralcev.

 

NOGOMETNA ZVEZA SLOVENIJE

Slovenija je le ena izmed 208. svetovnih držav v kateri je nogomet najmnožičnejša športna panoga. Nogomet igrajo poleg moških tudi ženske, otroci, veterani, ljudje s posebnimi potrebami, romi, rekreativci in celo otroci v vrtcih imajo marsikje svoj nogometno športni program po celotni Sloveniji. Nogomet je za vse starosti in vse skupine ljudi primerna športna zvrst, ki za igranje ne potrebuje veliko. Žoga in dvoje vrat pa čeprav samo iz štirih večjih kamnov lahko predstavlja veliko veselja za mlade željne dinamične in sproščene igre v prostem času. Preko 40.000 registriranih aktivnih nogometašev in nogometašic ter še vsaj toliko neregistriranih ljubiteljev okroglega usnja vsak dan znova potrjujejo, da je nogomet veliko pomembnejši kot pa le tekmovalni šport za rezultat. Zato ga poizkusi tudi ti na prizorišču NZS, kjer se lahko preizkusiš kako spreten si  z nogometno žogo in dosežeš pravi nogometni zadetek. Dobrodošli.

 

LOKOSTRELSKA ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu lokostrelske zveze se lahko obiskovalci seznanijo z osnovami streljanja z lokom v dve postavljeni tarči na krajši razdalji (3-5 m) ter si ogledajo krajše filme z lokostrelsko vsebino. V igri Balonopok se obiskovalci v dvoboju “kdor prej zadane balon različnih velikosti” merijo z najboljšimi slovenskimi lokostrelci.

 

Lokostrelstvo je olimpijski šport, ki je primeren tako za rekreacijo kot za vrhunski šport. Osnovna oprema vsakega lokostrelca so lok, puščice, tok in ščitniki. Tekmuje se v različnih disciplinah in z različnimi vrstami lokov v dvoranah, na športnih igriščih in v naravi. Lokostrelstvo je lep in atraktiven šport, ki je primeren za vse generacije saj posamezniku ponuja tako sožitje z naravo, kot tudi omogoča kakovosten aktiven življenjski slog.

 

ZVEZA DRSALNIH ŠPORTOV SLOVENIJE

V izzivu Zveze drsalnih športov se lahko otroci preizkusijo v izvajanju piruet in lastovk ter odplešejo kratko koreografijo z Najo Ferkov, večkratno mladinsko državno prvakinjo in udeleženko več mednarodnih tekmovanj, med katerimi so tudi trije ISU Junior Granx Prix-i ter Zimski Olimpijski festival evropske mladine 2013 v Brasovu. Dogajanje bodo popestrili tudi kratki kotalkarski nastopi, člani drsalno-kotalkarskega kluba Stanko Bloudek pa so na Kongresnem trgu na voljo za vsa vprašanja glede tečajev drsanja za otroke in vpisa v klub.

 

ZVEZA OLIMPIJSKEGA DVIGOVANJA UTEŽI SLOVENIJE

V športnem izzivu Težkoatletske zveze se bodo obiskovalci učili tehnike dvigovanja uteži ter se nato pomerili v dvigovanju uteži. Vsak, ki nad glavo dvigne 50 kilogramov za darilo prejme majico. Na Kongresnem trgu so prisotni predstavniki različnih klubov, ki so na voljo za dajanje informacij obiskovalcem in zainteresiranim, ter Juš Rožnik Novak, udeleženec večih mednarodnih tekmovanj (evropsko prvenstvo za kadete do 17 let, evropsko prvenstvo za mladince do 20 let, svetovno prvenstvo za mladince).GIMNASTIČNA ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu gimnastične zveze lahko obiskovalci izvajajo osnovne skoke z male prožne ponjave in spoznavajo osnove talne akrobatike, kjer se bodo seznanili z osnovnimi telesnimi položaji ter obvladovanjem telesa tako v zraku kot na tleh. Na Kongresnem trgu se lahko v hoji po rokah pomerite tudi z Aljažem Peganom.

 

Gimnastična zveza Slovenije je prostovoljna zveza društev, klubov, območnih zvez ter drugih zainteresiranih organizacij, katerih namen je gojiti pojavne oblike gimnastike, med katere spadajo moška športna gimnastika, ženska športna gimnastika, ritmična gimnastika, splošna gimnastika, športna aerobika, aerobika in drugo, v Republiki Sloveniji.


RUGBY ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu rugby zveze se preizkusi v nekaj elementih igre ragbija. Spoznaj ovalno žogo, vadi podajanje ter se nauči osnovnih pravil igre in osnov obaranja (rušenja nasprotnika).

 

Rugby zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1993 in od takrat naprej skrbi za razvoj in širjenje ragbija v Sloveniji. Rugby igrata 2 ekipi s po 15 igralci. Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih površinah. Namen igre je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko.

 

KAJAŠKA ZVEZA SLOVENIJE

Na Kongresnem trgu se bodo obiskovalci Olimpijskega festival v izzivu kajakaške zveze v tekmovanju na kajakaškem ergometru in kajaki na koleščki merili s Petrom Kavzerjem.

Kajakaška zveza Slovenije je nacionalna panožna športna zveza, ki združuje vse slovenske kajakaške klube. S svojimi programi pokriva področja razvoja kajakaštva, področje vrhunskega športa, športne rekreacije in organizacije nacionalnih ter velikih mednarodnih tekmovanj. Kajakaštvo je eden najbolj trofejnih slovenskih športov. Na svetovnih in evropskih prvenstvih slovenski kajakaši in kanuisti osvajajo kolajne že vse od leta 1953. Zadnje kolajne so osvojili tudi na letošnjih svetovnih prvenstvih, kjer so priborili tudi šest kvot za nastop na Olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

 

GOLF ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu golf zveze lahko vsak obiskovalec pod nadzorom učiteljev golfa preizkusi osnovne elemente golfa. Obiskovalci se bodo merili v udarjanju posebne golf žogice z razdalje petih metrov v postavljeno tarča s krogi in poskušali zadeti sredino tarče ter doseči čim več točk. Za najmlajše obiskovalce je na voljo tudi posebna, otroška golf oprema.

KOŠARKARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Izziv igrive košarke je namenjen tako dečkom kot deklicam, igra odraslih pa je prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo. Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki. Obiskovalcem se bo pri igri pridružil Marko Milič.

 

 

ODBOJKARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Na izzivu odbojkarske zveze na Kongresnem trgu lahko otroci na odbojkarskem igrišču preizkusijo, kako težko je pravzaprav »krotiti« odbojkarsko žogo. Spopadli se bodo z odbojkarskim poligonom in ga skušali premagati s svojo spretnostjo in iznajdljivostjo. Ob izvajanju nalog jih čaka obilico zabave. V športnem izzivu mora otrok petkrat zaporedoma z zgornjim odbojem, nad glavo, odbiti žogo, pri čemer otrok žoge ne sme ujeti in žoga tudi ne sme pasti na tla. Zatem bo moral otrok žogo še trikrat odbiti s spodnjim odbojem. Pri izzivu se bo pridružila Simona Fabjan, odbojkarica na mivki, večkratna državna prvakinja v odbojki na mivki in dolgoletna slovenska reprezentantka.

V okviru OZS se sicer razvijata kar dve olimpijski športni panogi, odbojka in odbojka na mivki.

 

TENIŠKA ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu na Kongresnem trgu se predstavljajo klubi iz cele Slovenije s svojimi tekmovalci. Pridružili sem jim bodo tudi mladinska teniška reprezentanca in Grega Žemlja.

 

Teniška zveza Slovenije ima preko 3500 registriranih članov in 89 registriranih klubov. Letno organizirajo preko 250 turnirjev, med temi tudi ATP Challenger in tri moške ter tri ženske futures turnirje. Na mladinski ravni organizirajo 17 mednarodnih turnirjev.

 

PLESNA ZVEZA SLOVENIJE

Plesni nastopi plesnih parov, solistov in malih skupin vas bodo z zanimivimi zgodbami in plesnimi kombinacijami prepričali zakaj sodimo v sam svetovni plesni vrh. V izzivu Plesne zveze Slovenije se lahko naučite nekaj plesnih korakov in kombinacij, energični učitelji pa vas bodo navdušili naj najlepšim, a hkrati
zahtevnim dvoranskim športom.


Plesna zveza Slovenije je nacionalna panožna športna zveza, ki združuje 78 članic, katere se ukvarjajo z eno ali več disciplinami športnega plesa (standardni in latinskoameriški plesi (tudi ples na vozičkih), moderni tekmovalni plesi, akrobatski rokenrol in plesna rekreacija).

 

ROKOMETNA ZVEZA SLOVENIJE

V izzivu rokometne zveze se z igro mini rokometa predstavljajo klubi iz Ljubljane in okolice. Pridružil se jim bo Luka Žvižej, slovenski reprezentant.


Rokometna zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1949. V njej deluje 90 klubov, ki
tekmujejo v državnem prvenstvu od mlajših deklic in dečkov do članske kategorije ter uspešno nastopajo na mednarodnih tekmovanjih (zmagovalci lige prvakov Krim Mercator 2x in Celje Pivovarna Laško 1x). RZS je ponosna na reprezentančne uspehe: moška članska reprezentanca se je 2x uvrstila na OI (2000,2004) in osvojila srebrno medaljo na EP 2004, ki je bilo v Sloveniji. Mladinci so iz evropskih prvenstev prinesli štiri medalje ter še dve iz svetovnih prvenstev. Kadeti so nizali uspehe v letu 2013, kjer so bili  zlati na Evropskem olimpijskem festival mladih v Utrechu, leta 2014 zlati na OI mladih v Nanjingu in srebrni na SP v Rusiji leta 2015.

 

STRELSKA ZVEZA SLOVENIJE

V športnem izzivu bodo obiskovalci streljali z zračno puško in pištolo, s pomočjo simulacije računalniškega sistema Scatt. Pri simulaciji bosta uporabljeni tekmovalna zračna puška in tekmovalna zračna pištola, kamor bodo nameščeni senzorji s katerimi se bo merilo v tarčo na razdalji 5m. Vsak, ki se bo preizkusil na simulaciji bo lahko oddal po več (praznih) strelov, ob tem pa se bo vsak sprožen strel zabeležil na monitorju pred strelci kjer bodo po izvedbi postopka oddaje enega strela odčitali vrednost zadetka. V Scatt simulaciji streljanja bodo strelski udeleženci poskušali premagati naše vrhunske strelce, ki bodo streljali z dodatnimi obremenitvami. Na Kongresnem trgu bodo z nami Rajmond Debevec, Živa Dvoršak in Renata Oražem ter vrhunska strelca invalida Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek. Prisotna bosta tudi legendarna strelska trenerja Lojze Mikolič in Polona Sladić. Pri strelski zvezi so v letu 2015 izvedli integracijo obeh programov in so po mnenju ZŠIS-POK najboljši primer povezovanja v športu v Sloveniji.


Strelska zveza Slovenije (SZS) je nacionalna panožna športna zveza za olimpijske in neolimpijske discipline športnega streljanja v panogah strelstvo in samostrel. SZS se ponaša z zlato olimpijsko medaljo, ki jo je leta 2000 v Sydneyu osvojil Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m.

 

SMUČARSKA ZVEZA SLOVENIJE – SNOWBOARD

Snowboard Team Slovenia predstavlja Burton Riglet park, poseben poligon za otroke od 2 do 6 leta starosti. Poligon je namenjen predstavitvi deskanja kot športa, otroci pa se lahko v športnem izzivu naučijo tudi prvih korakov na deski, ter dobijo vse informacije v zvezi z možnostmi obiskovanja šole deskanja na snegu v njihovi bližini ali o poteku treningov tekmovalnih vrst.

 

Snowboard Team Slovenija (Odbor za deskanje na snegu) deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Ob skrbi za izvedbo vrhunskih tekmovalnih programov je prioriteta aktivnosti za prihodnja obdobja, popularizacija deskanja na snegu med otroci in mladino, ter organizacija tekmovanj, tako tistih vrhunskih, kakor tudi rekreativnih.

 

KOLESARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Koncept mobilne kolesarske šole je namenjen promociji varne vožnje s kolesi, ter športnega, zdravega in zabavnega načina preživljanja prostega časa na pump track kolesarskem poligonu. Pump track oz. kolesarski poligon je sestavljen iz grbin in zavojev, ki omogoča kolesarjem vožnjo brez ali z zelo malo uporabe pritiskanja na pedala. Za to je potrebno osvojiti ustrezno tehniko vožnje s kolesom, ki pa ni zahtevna. Zadeva postane zanimivejša, ko sta na progi dva ali trije kolesarji, ki lahko tekmujejo v vožnji na čas ali na dohitevanje. V športnem izzivu lahko sodeluje cela družina, s pouarkom na šoli varne vožnje s kolesi za otroke, katero bodo izvajali učitelji gorskega kolesarstva na posebnem spretnostnem poligonu. Družabno dogajanje na Kongresnem trgu bo sestavljeno iz različnih animacijskih programov, atraktivnega tekmovanja za boljše kolesarje v pump tracku ter testiranja koles in kolesarske opreme.

V izzivu kolesarske zveze bo otrokom in ostalim udeležencem na voljo poučevanje varne vožnje s kolesom na osnovnih in nadaljevalnih kolesarskih poligonih, delavnice na temo “kako pravilno zaviram, kako in kje lahko skačem s kolesom, kaj lahko in česa ne smem početi na kolesu”.SABLJAŠKA ZVEZA SLOVENIJE

V športnem izzivu bodo tekom dneva uprizorjene sabljaške borbe, v času med premori pa se bodo tudi otroci lahko preizkusili v sabljanju s plastično opremo ter poskušali premagati Evo Jezo.

 

Sabljaška zveza Slovenije je krovna športna organizacija, ki je bila ustanovljena ob osamosvojitvi Slovenije in je ena ustanovnih članic OKS. Športno sabljanje obsega tri discipline - orožja: floret, sablja in meč; in v Sloveniji je mogoče v različnih klubih trenirati prav vsa. V letu 2017, bo gostila veterane s celotnega sveta, saj je organizator Svetovnega veteranskega prvenstva, ki bo prav tako potekalo v Mariboru.