Varuh športnikovih pravic

Rožle Prezelj prvi varuh športnikovih pravic

Atlet Rožle Prezelj je bil na redni letni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) izvoljen za prvega varuha športnikovih pravic.

 

Prezelj je slovenski rekorder v skoku v višino in je med drugim trikrat nastopil na olimpijskih igrah (12. Peking 2008, 20. Atene 2004 in 25. London 2012) ter končal tudi Pravno fakulteto v Ljubljani.


"V veliko čast si štejem, da so me športniki izbrali za varuha njihovih pravic. S temi vprašanji se že dolgo ukvarjam. Pri Mednarodni atletski zvezi sem postal član atletske komisije, ki zastopa pravice atletov. Funkcija varuha športnikovih pravic, ki jo vidim kot avtonomno in neodvisno, je v povojih tudi v svetu. Tako bomo morali najprej vzpostaviti pravno formalne okvire in okvire delovanja. Obenem bo zelo pomembno poučevanje športnikov. Funkcije ne vidim kot odvetniške, ampak predvsem kot pomoč pri svetovanju o možnostih in pravicah, ki jih imajo športniki, da se bodo lažje posvetili predvsem treningom in tekmovanjem," je kratko najpomembnejše točke funkcije strnil Prezelj.


"Že doslej sem se na športni poti srečeval s številnimi primeri, ko so bile kršene pravice, ali pa smo iskali načine, kako bi prišli do stvari, ki nam pripadajo. Tako sem bil mnogokrat izpostavljen in sem bil deležen tudi negativnih stvari, ko sem skušal reševati različne težave. Glede na to, kar sem dosegel na športni poti, in glede na omenjene izkušnje sem prepričan, da se bom na novi funkciji lažje spoprijel z vsem, kar me čaka," je pojasnil Prezelj.


Varuh športnikovih pravic tudi v svetovnem merilu še ni razširjena funkcija. "V svetu je ni, mislim, da jo ima že nekaj časa le ameriški olimpijski komite. Prepričan sem, da bo to postala stalnica v svetovnem športu. Pravila v športu so zelo zapletena in športniki niti ne vedo za vse pravice, ki so jim na voljo, da bi jih lahko uveljavljali. Poleg članstva v komisiji IAAF sem tudi član sveta športnikov pri Atletski zvezi Slovenije, tako da sem seznanjen s težavami. Kot sem že izpostavil, funkcijo vidim kot avtonomno in predvsem za pomoč športnikom. Ena sama kršitev športnikovih pravic lahko onemogoči nadaljnjo športno pot ali pa športnika zaznamuje do konca življenja," je zatrdil Prezelj.

 

Varuh športnikovih pravic je za vsa vprašanja dosegljiv na rozle.prezelj[@]gov.si in 051 388 361.