POI Rio 2016

Poletne olimpijske igre Rio 2016

Rio de Janeiro je bilo izvoljeno na 121. zasedanju MOK-a v Kopenhagnu na Danskem kot organizator XXXI. poletnih olimpijskih iger leta 2016. Mesto je bilo potrjeno po treh krogih glasovanja članov Mednarodnega olimpijskega komiteja in bo od 5. do 21. gostilo poletne olimpijske igre Rio 2016.

O Riu de Janeiru

Rio de Janeiro je na jugovzhodnem območju Brazilije. Omejen je z Atlantskim oceanom in tremi državami. Je drugo največje mesto v Braziliji in 26. največje na svetu, sicer pa najbolj obiskano mesto na južni polobli in je znano po svojih dih jemajočih znamenitostih, neverjetni pokrajini in edinstvenem duhu njenih ljudi.

Prihod v Rio z letalom je nekaj edinstvenega; pisano mesto, ki se razprostira med gorami, jezeri in oceanom. Ko se sprehajaš po ulicah, je čutiti pozitivno energijo in izredno dobrodošlico domačinov. Doživetje sončnega zahoda na eni izmed prelepih plaž je zagotovo ena izmed izkušenj, ki razloži, zakaj so to ljudje s sijajom v očeh in edinstvenim značajem.

 

Povezava na MOK: POI Rio de Janeiro 2016

več

Priprave na olimpijske igre

Mesto bo zagotovo pripravilo najboljše možno okolje za vrhunske nastope športnikov. Ti bodo lahko uživali v objektih svetovnega razreda, vključno s kakovostno vasjo, ki jo zagotavljajo organizatorji

 

Tekmovalna prizorišča bodo v štirih conah - Barra, Copacabana, Dedoro in  Maracana. Povezoval jih bo cestni obroč, ki bo omogočal polovici vseh športnikov prihod na prizorišče v manj kot 10 minutah in skoraj trem četrtinam v manj kot 25 minutah. Od 34 prizorišč jih bodo osem popravili za stalno, sedem jih bo samo začasnih, devet pa jih bo zgrajenih na novo in bodo ostali kot trajna zapuščina tega športnega dogodka. Olimpijske igre v Riu 2016 bodo zagotovo posebne igre.

Vstopnice za POI RIO 2016

Navodila za nakup vstopnic za prihajajoče poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru najdete tukaj.

 

 

Maskoti

Vinicius je rumena maskota in predstavlja maskoto olimpijskih iger. Je kombinacija vseh brazilskih živali in sicer spretnosti mačk, pozibavanja opic in elegance ptičjega leta. Ob tem ima na široko razprte roke in noge, s čimer želi v Brazilijo privabiti čim več tujih gostov.

 

Več o olimpijski maskoti si lahko prebete na njeni uradni spletni strani: http://www.rio2016.com/mascots/#!olympic-mascot


Tom je modra maskota in bo uporabljena na paraolimpijskih igrah. Njena glava močno spominja na maskoto slovenskega eurobasketa 2013, Lipkota, saj je prekrita z listi dreves. Kot so pojasnili prireditelji, "jo fotosinteza navdaja z energijo, iz glave pa potegne nore zamisli in predmete. Je v neprestani rasti in z lahkoto premaguje vse prepreke".

 

Več o paraolimpijski maskoti si lahko preberete na njeni uradni spletni strani: http://www.rio2016.com/mascots/#!paralympic-mascot