Sredozemske igre

Sredozemske igre

Sredozemske igre so regionalno več športno tekmovanje v olimpijskih in neolimpijskih športnih panogah, ki so ob prisotnosti visoko športno razvitih držav za slovenski šport zelo zanimive.

 

Na sredozemskih igrah, ki so organizirane pod okriljem Mednarodnega komiteja za sredozemske igre, sodelujejo države Evrope (Albanija, Andora, Bosna in Hercegovina, Ciper, Hrvaška, Slovenija, Španija, Francija, Grčija, Italija, Makedonija, Malta, Monako, San Marino, Srbija, Črna gora, Turčija), Afrike (Alžirija, Egipt, Libija, Maroko, Tunizija) in Azije (Libanon, Sirija).

Zgodovina

Leta 1948 je turški doktor političnih ved, Mohamed Taher Pasha, v Londonu dal pobudo za organizacijo sredozemskih iger. Želel je, da bi bile igre simbol miru med različnimi kulturami sredozemskega okolja.


Med olimpijskimi igrami v Londonu 1948 so nacionalni olimpijski komiteji držav Sredozemlja pozdravili idejo Taher Pashe in prve sredozemske igre so bile tako organizirane v egipčanski Aleksandriji že leta 1951. Igre so vsake štiri leta; do leta 1991 so potekale leto pred olimpijskimi igrami, od takrat pa leto po njih, tako da so bile naslednje že leta 1993.
 
Simbol sredozemskih iger so trije krogi, ki simbolično predstavljajo Azijo, Afriko in Evropo, tri celine oziroma 24 njihovih držav, ki sodelujejo na teh igrah. Spodnji valoviti del simbolizira Sredozemsko morje.