Novice

Predzadnji dan v Mersinu se je spet pričel uspešno za Slovenijo

29. junij 2013 Mersin 2013 Tako kot dan prej, je tudi tokrat tekmovalni dan na sredozemskih igrah več kot uspešno začela kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič z zlatom na 200 m.

Slovenska reprezentanca je predzadnji dan sredozemskih iger v turškem Mersinu že v dopoldanskih urah osvojila dve kolajni. Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je po petkovem zmagoslavju na 500 metrov danes zmagala še na 200 metrov. Ponomarenko Janićeva je v petek na 500-metrski razdalji ubranila zlato kolajno, ki si jo je priveslala pred štirimi leti v Pescari. To je njena tretja zlata kolajna z mediteranskih iger, druga na igrah v Turčiji. V finalu A na 200 metrov je veslal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je bil sedmi. Zmagal je Srb Marko Dragosavljević, drugi je bil Italijan Manfredi Rizza, tretji pa Španec Saul Craviotto Rivero. Slovenija je po zaslugi dveh zlatih kolajn Ponomarenko Janićeve in srebra Jošta Zakrajška na vrhu lestvice dobitnikov kolajn v sprintu na mirnih vodah.

 

Slovenija je na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu osvojila odličje tudi v karateju. Zanjo je poskrbel Juš Markač, ki je bil tretji v kategoriji do 84 kg. Markač je v osmini finala premagal Srba Slobodana Bitevića, v četrtfinalu pa Maročana Soufiana Boudabbouza. V polfinalu je bil od Markača boljši Egipčan Hany Keshti, v borbi za bronasto odličje pa je ugnal Črnogorca Danila Lučića. "Že na majskem evropskem prvenstvu smo dokazali, da smo sposobni osvojiti odličje na sredozemskih igrah. V borbi za bronasto kolajno sem hitro uvidel, da sem močnejši od črnogorskega tekmeca in ga prisilil, da si je prislužil diskvalifikacijo. Žal mi je le polfinalne borbe, Egipčan je na njej unovčil svoje bogate izkušnje," je po bronasti kolajni v Mersinu dejal Markač. Sebastjan Budinha je sredozemske igre v turškem Mersinu končal v četrtfinalu. V osmini finala kategorije nad 84 kg je bil prost, v četrtfinalu pa je bil od njega boljši Alžirec Missipsa Hamadimi.

 

Atlet Mitja Kosovelj ni dokončal današnje polmaratonske preizkušnje na 21 km. Kosovelj je zaradi slabega počutja odstopil na polovici proge. Zlato odličje je osvojil Maročan Ahmed Baday (1:06:54), srebrno Italijan Ruggero Pertile (1:07:07), bronasto pa Tunizijec Wissam Hosni (1:08:32).

 

Maja Tvrdy in Iztok Utroša sta izgubila današnja dopoldanska polfinalna badmintonska dvoboja na sredozemskih igrah v Mersinu. Za Tvrdyjevo je bila usodna Turkinja Ozge Bayrak, ki je zmagala z 2:0 (7, 16), Utrošo pa je premagal Francoz Brice Leverdez z 2:0 (18, 16). Oba bosta jutri igrala dvoboja za bronasto odličje. Pester tekmovalni dan Maje Tvrdy se je v popoldanskih urah nadaljeval, saj je s kolegico Niko Koncut uspešno nastopila v tekmi ženskih dvojic. Osvojili sta odličje bronastega leska po današnji zmagi nad Karin Maran in Xandro Stelling iz Italije z 2:0 (12, 10). Njuna reprezentančna soigralca Iztok Utroša in Miha Horvat nista bila uspešna, po ogorčenih bojih v skupinskem delu in petkovem polfinalnem porazu sta ju danes premagala Francoza Baptiste Careme in Gaetan Mittelheisser, ki sta slavila z 2:0 (8, 14).

 

Slovenski namiznoteniški igralki Jana Tomazini in Manca Fajmut sta ekipno tekmo končali na petem mestu. Po petkovih uvodnih dvobojih na sredozemskih igrah v Mersinu, na prvem proti Špankam sta izgubili z 0:3, na drugem proti Libanonkam pa slavili s 3:0, sta na današnjem edinem dvoboju morali priznati premoč tekmicam iz Egipta in izgubili z 0:3. Tomazinijeva je v posamični konkurenci v boju za četrtfinale morala priznati premoč Grkinji Aikaterini Toliou, medtem ko se Fajmutova iz skupinskega dela tekmovanja ni prebila na izločilne dvoboje.

 

Moška rokometna reprezentanca je osvojila končno peto mesto na sredozemskih igrah v turškem Mersinu, potem ko je danes premagala Srbijo z 29:26 (12:9). V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Simon Razgor z osmimi goli. Jure Dolenec in Uroš Bundalo sta dosegla po štiri zadetke. Slovenske rokometašice pa so v velikem finalu morale priznati premoč rokometašicam iz Srbije. Končni izid 19:25 ne kaže realne slike na terenu, saj je bil rezultat večino tekme poravnan. Kakorkoli, rokometašice se domov vračajo s srebrno kolajno.

Blaž Rola je na sredozemskih igrah osvojil še eno odličje zlatega leska. Le 18 ur po zmagoslavju v dvojicah je v današnjem posamičnem finalu premagal Turka Marsela Ilhana s 6:7 (6), 6:2, 3:6, 7:6 (4) in 6:2. Rola je po končnem zmagoslavju v dvojicah - skupaj s Tomislavom Ternarjem sta v sobotnih zgodnjih jutranjih urah premagala Tunizijca Mohameda Haythema Abida in Maleka Jazirija s 3:6, 6:3 in 10:5 - po dobrih 18 urah premora znova stopil na osrednji teniški štadion.

Na njem se je zbralo kar lepo število gledalcev, slovenskemu teniškemu junaku iz Mersina pa je na nasprotni strani igrišča stal Ilhan, najboljši turški igralec, trenutno 180. mestu na lestvici ATP in tudi dobrih sto pred Rolo. Dvaindvajsetletni Ptujčan se ni ustrašil bolj "uveljavljenega" tekmeca, po izenačeni igri v prvem nizu je klonil šele v podaljšani igri. V drugem nizu je v tretji igri odvzel začetni udarec tekmecu in z brezhibno predstavo izenačil na 1:1. V tretjem je neprestano hodil po robu, v šesti igri se je najprej izvil iz neprijetnega položaja, potem ko je izničil zaostanek 0:40, v nadaljevanju pa izgubil osmo igro in po tretjem nizu zaostal z 1:2. V četrtem nizu je uvodoma zaostal z 1:3, a nato zavladal na peščenem igrišču in podaljšano igro dobil s 7:4. Odločilni peti niz je minil v znamenju Ptujčana, po napornih dobrih štirih urah dolgem dvoboju ga je zaključil s 6:2 in visoko dvignjenimi rokami.

Uspešen tudi predzadnji dan