Novice

Zanimivi športni boji v Mersinu se nadaljujejo, nova kolajna za Slovenijo

27. junij 2013 Mersin 2013 Sredozemske igre v Mersinu so se močno prevesile v drugi del.Člani slovenske odprave nadaljujejo z uspešnimi predstavami.

Slovenski odbojkarici na mivki Andreja Vodeb in Simona Fabjan sta si zagotovili polfinale sredozemskih iger v Mersinu. Aktualni slovenski prvakinji sta bili v četrtfinalu boljši od turške dvojice Ganime Burcu Aasoy - Meliha Ismailoglu z 2:0 (16, 12).

Slovenki sta proti Turkinjama zaigrali praktično brez napak in tekmo prepričljivo dobili. V popoldanskem polfinalu sta najboljši slovenski igralki v odbojki na mivki igrali proti z Italijankama Greto Cicolari in Marto Menegatti, ki sta bili na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu peti, na SI pa sta v četrtfinalu premagali špansko dvojico Simon/Hopf z 2:0 (13, 15). Italijanska naveza je bila premočna in dvoboj s Slovenkama dobila z 2:0. Vodebova in Fabjanova se bosta jutri, v boju za bronasto odličje, pomerili z drugo italijansko navezo Daniela Gioria-Laura Giombini.

 

Živa Dvoršak je v svojem drugem in zadnjem nastopu na sredozemskih igrah v turškem Mersinu osvojila četrto mesto v disciplini malokalibrska puška trojni položaj. V finalnem razstreljevanju za napredovanje med tri najboljše jo je za 0,8 kroga ugnala Srbkinja Andrea Arsović. Ljubljančanka se je v današnji finale prebila s četrtim dosežkom, potem ko je zadela 579 krogov. "Z izidom sem zadovoljna, 579 krogov je soliden dosežek, glede na slabo pripravljenost v klečečem položaju. Že na začetku tekme sem se dobro samodisciplinirala in se nisem jezila nad vsako svojo napakico, temveč težila h popolnim strelom," je uvodoma dejala Dvoršakova in dodala: "Nastop v finalu ni bil vprašljiv, četrtega mesta vendarle nisem pričakovala, ob dobrem nastopu kleče pa bi bila dosegljiva tudi kolajna. V tem položaju sem znova slabo nastopila in kolajno zgrešila za 0,8 kroga. Doživela sem grenko izkušnjo, hkrati pa spoznala, da imam v tej disciplini, ko izboljšam klečeči položaj, še veliko rezerve in lahko posežem tudi po vrhunskem dosežku." V kraljevski strelski disciplini je zmagala Srbkinja Ivana Maksimović, druga je bila Italijanka Petra Zublasing, tretja pa Arsovićeva.

 

Po zlati kolajni Tadeje Sodec z uspešnimi nastopi nadaljujejo tudi ostali slovenski balinarji. Aleš Borčnik se je prek današnjih četrtfinalnih obračunov v hitrostnem zbijanju zanesljivo prebil v finale sredozemskih iger v Mersinu, ki bo na sporedu v petek, 28. junija, medtem ko je njegova reprezentančna kolegica Nina Novak zasedla končno peto mesto.

Na sredozemskih igrah v Mersinu so danes tekmovanja začeli še kajakaši in kanuisti v sprintu na mirnih vodah. Danes je od Slovencev nastopil le kajakaš Jošt Zakrajšek, ki se je v precej okrnjeni konkurenci brez težav prebil v petkov finale na 1000 metrov. Zakrajšek je bil v kvalifikacijah drugi, v petek pa bo veslal še v kvalifikacijah na 200 m.

Zaradi majhnega števila prijavljenih pa v kvalifikacije ne bo treba kajakaši Špeli Ponomarenko Janić. Ta bo tako v petek nastopila v finalu na 500 metrov, v soboto pa še na 200 metrov.

 

Slovenska jadralska reprezentanca je na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu vse možnosti za naskok na kolajne zapravila pred današnjo zadnjo regato, tudi ta pa ni bistveno posegla v njihovo končno razvrstitev. Najboljši slovenski dosežek v Turčiji je peto mesto Tine Mrak in Veronike Macarol v razredu 470. Njuna reprezentančna kolegica Kim Pletikos je zasedla končno deveto mesto v razredu laser radial, Andraž Gulič in Mitja Nevečny sta bila osma v razredu 470, v laserju je Nik Pletikos zasedel 15., Matej Valič pa 16. mesto. "Z dosežkom nisva zadovoljni, peto mesto je pod najinimi pričakovanji, čeravno sva imeli dober občutek pred prihodom v Mersin. Na regatah sva imeli nekaj težav tudi na startih, po uvodnem zaostanku pa se je nato težko prebiti v ospredje," je sredozemski nastop ocenila Tina Mrak. "Z nastopom sem le delno zadovoljen. Na nekaterih regatah sva se dobro odrezala, v tej hudi konkurenci pa sva si potiho želela višje uvrstitve," je po današnji zadnji etapi dejal Nevečny.

 

Slovenski teniški igralec Blaž Rola se je prebil v polfinale sredozemskih iger v turškem Mersinu, potem ko je danes premagal Italijana Stefana Travaglia s 6:3, 3:6 in 6:2. Njegov polfinalni tekmec bo Tunizijec Malek Jaziri, sicer prvi nosilec v Mersinu. V četrtfinalu se je poslovila Manca Pislak, preboj v polfinale ji je onemogočila Italijanka Anastasia Grymalska po zmagi s 6:4 in 6:0. Tomislav Ternar je izgubil že uvodni dvoboj posameznikov po porazu proti Turku Marselu Ilhanu s 7:6 (5), 1:6 in 3:6, medtem ko je Mašo Marc ugnala Španka Sara Sorribes s 6:0 in 6:3.

 

Maja Tvrdy, Nika Koncut in Iztok Utroša so se po današnjih uspešnih nastopih uvrstili v četrtfinale badmintonskega dela sredozemskih iger v turškem Mersinu, Utroša pa skupaj z Miho Horvatom tudi v polfinale moških dvojic. Tvrdyjeva se bo v četrtfinalu pomerila z Grkinjo Theodoro Ligomenou, Koncutova s Turkinjo Neslihan Yigit, Utroša pa s Špancem Ernestom Velazquezom. Utrošo in Horvata v polfinalu čaka hrvaška naveza Zvonimir Đurkinjak-Zvonimir Hoelbling.

 

Ob koncu tekmovalnega dne je slovenska rekorderka Nina Kolarič  drugi dan atletskih tekmovanj  v skoku v daljino osvojila srebrno kolajno (6,49 m). Za dva centimetra jo je ugnala Nektaria Panayi s Cipra. (6,51 m). Sara Strajnar je bila v finalu teka na šesta 100 m (11,74), Rožle Prezelj je bil sedmi v skoku v višino (2,21 m), Kristina Žumer pa je na 100 m izpadla z devetim časom v kvalifikacijah (11,89).

7. dan srebro za Nino Kolarič