Bridge

Bridž

Bridž je najbolj priljubljena igra s kartami na svetu. Igra ga več kot 60 milijonov ljudi.

Ob odprtju 1. tekmovanja za veliko nagrado MOK-a v bridžu leta 1998 je Juan Antonio Samaranch dejal, da je bridž šport in kot tak tudi spada v  Olimpijski muzej v Lozani. Mednarodni olimpijski komite priznava bridž kot šport, Svetovno bridž zvezo pa sprejema kot organizacijo, ki deluje skladno z Olimpijsko listino.

Bridž vsebuje vse, za šport značilne prvine: fair play, disciplino, pravila, etiko, predanost, trening, tekmovanje, nastopanje.

Bridž je opredeljen kot »miselni šport«, vendar ni zgolj možganska telovadba. Zahteva koncentracijo, borbenost, hitre reflekse in vzdržljivost – odlike, ki jih lahko dosežemo le z dobro telesno pripravljenostjo.

Igramo ga z 52 običajnimi kartami. Poznamo štiri igralne barve: pik, srce, karo in križ ter pri vseh barvah je najvišja karta as sledijo kralj, dama, fant, 10, 9…do 2, ki je najnižja karta vsake barve.

Za mizo sedijo štirje igralci, ki sestavljajo dva para. Njihovi položaji se imenujejo po angleških nazivih strani neba: North, South, East in West. Igra poteka v smeri urinega kazalca. Igralec, ki nam sedi nasproti, je naš partner. Preostala dva igralca sta naša nasprotnika.