Atletika - kros, cestni in gorski tek

Predstavitev atletike – kros, cestni in gorski tek

Kros, cestni in gorski teki spadajo med neolimpijske športne discipline. Tekmovanja v teku na prostem izhajajo že iz prazgodovine, uradno pa se je kros začel v Veliki Britaniji, v drugi polovici 19. stoletja. Prvo angleško tekmovanje je bilo leta 1876, vendar so ga razveljavili, ker je vseh 32 tekmovalcev zašlo s proge. Kros je tako individualen kot ekipni šport. Tečejo ženske in moški vseh starosti. V letih 1904, 1912, 1920 in 1924 je bil prisoten na poletnih olimpijskih igrah, po tem pa so ga zbrisali iz programa.

 

Začetki gorskega teka segajo daleč v zgodovino, ko je človek moral v višje ležečih predelih teči, da bi preživel, ujel žival za hrano, da bi pobegnil nevarnosti in naravnim katastrofam, bil uspešen v vojni ali pa prenašal informacije. Prva tekma v gorskem teku je potekala na Škotskem, ko jo je organiziral kralj Malcolm Canmore v Braemaru leta 1068, da bi našel nekoga, ki bi mu hitro prenašal informacije. Tekmovalci so tekli na vrh najbližje gore in nazaj.

 

Cestni tek ima dolgo in bogato tradicijo. Velik uspeh prvega olimpijskega maratona v Atenah, leta 1896, je povečal priljubljenost maratonskega teka, še posebej v Združenih državah Ameriki. Najdaljši certificiran maraton na svetu se odvija v Združenih državah Amerike in znaša 3100 milj oziroma blizu 5.000 km. Tekači imajo na voljo 51 dni, da ga pretečejo.