Footsal - mali nogomet

Predstavitev futsala – mali nogomet

Gre za izredno dinamično igro, ki postaja vse bolj množična in priljubljena po vsem svetu. Futsal je različica velikega nogometa, ki se igra v dvorani in je tekmovalna oblika malega nogometa.

 

Ime izhaja iz portugalske besede »futebol de salão« in iz španske »fútbol de salón«. Za mali nogomet je značilno, da je igralna površina manjša (širina od 18m do 22m x dolžina od 38m do 42m), igra manj igralcev (1+4), igralni čas je krajši (2 x 20 min) in obstaja neomejeno število (letečih) zamenjav igralcev.

 

Točno določen datum začetka igranja ni mogoče določiti, saj so ga v raznih oblikah na različnih mestih in po različnih pravilih igrali ves čas vzporedno z velikim nogometom. Uradno se je futsal pričel igrati že leta 1930 v kraju Montevideo, v Urugvaju.

 

Začetnik omenjene igre je Juan Carlos Ceriani (1906-1996). Leta 1989 je Nizozemska priredila prvo uradno svetovno prvenstvo, na katerem je sodelovalo 16 državnih reprezentanc z vseh petih celin. Še pred tem je bilo odigrano neuradno svetovno prvenstvo v Braziliji leta 1982, v Španiji leta 1985 in Avstraliji leta 1988. Prvo evropsko prvenstvo so odigrali leta 1999 v Španiji, neuradni turnir pa je bil odigran že leta 1996, katerega je gostila prav tako Španija.

 

Načrtovali so, da bi to zvrst igre uvrstili na Olimpijske igre v Barceloni leta 1992, vendar zaenkrat futsal tudi v tem obdobju še ni Olimpijska disciplina.

 

Futsal spada pod okrilje evropske (UEFA) in svetovne (FIFA) nogometne organizacije.