In-line hokej

Predstavitev in-line hokeja

In-line hokej je šport, podoben hokeju na ledu, ampak se igra z rolerji. Prvič so se ljudje opremili s palicami in žogicami že 2.000 let pred našim štetjem, in to velja za predhodnika klasičnega hokeja na travi.

 

Tovrstni šport naj bi bil priljubljen v Egiptu in Grčiji.  Približno v 12. stoletju so razvili prve preproste kotalke, ki so jih kmalu uporabili tudi pri hokeju. Ti predhodniki današnjih rolerjev so bili zelo preprosti modeli iz lesa in kosti, ki so bili bolj podobni kotalkam, saj so bila koleščka postavljena v parih in ne v vrsti (in line), kot je to pri današnjih rolerjih. Ta šport je bil takrat najbolj priljubljen v Angliji, Skandinaviji in na Nizozemskem.

 

Čeprav imajo tedanja pravila in oprema prve podrobnosti s hokejem, pa te igre vse do 16. stoletju niso poimenovali tako. Najbolj razširjena razlaga, za katero pa v zadnjem času velja, da ni nujno pravilna, je, da beseda hokej izvira iz besede hocquet, kar je francoska oznaka za pastirsko palico. Za razvoj in-line hokeja so pomembne tri športne panoge: hokej, kotalkanje in drsanje.

 

Prve kovinske drsalke so se pojavile okoli leta 1572. Leta 1760 se je Belgijec John Josef Merlin domislil, da bi kovinska koleščka pritrdil na drsalke. James Plympton je leta 1863 razvil novo obliko kotalk, t.i. Plymptonove kotalke. Leta 1981 pa je Američan Scott Olson razvil prve rolerje.

 

Večina pravil v in-line hokeju je podobna pravilom hokeja na ledu. Igra se s posebej prirejenim ploščkom (puck). Igralci ponavadi uporabljajo opremo, katero uporabljajo tudi igralci hokeja na ledu, s tem da večina igralcev ne uporablja ščitnika za ramena. Razlika je tudi v hlačah, saj se pri in-line hokeju ponavadi nosijo posebne dolge hlače, pod katerimi večina igralcev nosi še krajše hlače z vgrajenimi ščitniki. Obvezno opremo sestavljajo tudi hokejska čelada, ščitniki za noge, rokavice ter ščitniki za komolce.