Kajak-kanu spust

Predstavitev kajak-kanuja-spust

Namen tekmovanja v spustu je prikaz tekmovalčevega obvladanja svojega čolna na divji vodi, ko želi predpisano progo prevoziti v najkrajšem času.

 

Kájak in kanú (tudi kajak-kanu) je tekmovalni šport in področje športne rekreacije ter olimpijski šport. Ločita se dve varianti: na mirnih in na divjih vodah. Dvojno ime športa izvira iz dveh vrst čolnov, kajaka in kanuja. Čeprav se čolna razlikujeta, najbolj po načinu uporabe (sedenje in vrsta vesla), je uporabnost in sposobnost obeh podobna. Z obema se tekmuje na enakih progah. Kanuje so pred več tisoč leti razvili in naredili staroselski narodi, ki so poseljevali Severno Ameriko. Beseda kanu izvira iz besede Kenu, ki pomeni čoln, ki je izdolben iz debla enega drevesa. Kanu je bilo dolgo časa edino prevozno sredstvo za dolge razdalje po vodi predvsem v Severni Ameriki, po Amazonki in v Polineziji. Kajak izvira iz Grenlandije in Aljsake, kjer so jih prvi uporabljali Eskimi.

 

Tekmovanje na divjih vodah v spustu šteje samo čas. Start je posamičen. Tekmuje se v enosedih kajakih in v eno in dvosedih oz. eno in dvoklekih kanujih. Tekmuje se v moških, ženskih in mešanih posadkah. Kategorije čolnov so: K-1, C-1 in C-2. V kajaku enosedu (K-1) tekmujejo moški in ženske, v kanuju eno in dvosedu (C-1, C2) pa samo moški. V spustu tekmovalci nastopajo tudi v ekipni konkurenci.
Redki so nastopi tudi v kategoriji C-2 mix: mešani (moški-ženska) kanuji-dvosedi. Tekmujejo tudi tričlanske ekipe, zlasti v slalomu. Sočasni spust treh čolnov po slalomski progi je izziv za skladnost skupne vožnje; posebno v kategoriji 3xC-2, kjer se mora uskladiti šest tekmovalcev.