Orientacija

Predstavitev orientacije

Beseda orientacija izhaja iz latinske besede orient, ki pomeni vzhod. Dobesedno pa orientacija pomeni določanje nebesne smeri po vzhajajočem Soncu, torej vzhodne strani. Že prvobitni človek se je moral znati v naravi orientirati, da se je lahko selil iz kraja v kraj, ali odšel kam dlje na lov in se spet varno vrnil.

 

Orientacija je lahko šport ali rekreativna dejavnost. Navadno poteka v naravi, gozdovih ali mestnih parkih. Tekmovalec  mora v čimkrajšem času le s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi svojo pot, pri precizni orientaciji pa rešiti niz problemov. Pot je označena na karti s krožci, v naravi pa s kontrolnimi točkami, oranžno-belimi zastavicami.

 

Legenda govori, da je kompas iznašel kitajski cesar Kwang Ti leta 2634 pr.n.št.. Kitajci mu pravijo »ting nan čing«, kar bi naj pomenilo voz, ki kaže na jug. Od Kitajcev so kompas prevzeli Arabci, ki so mu dali ime busola, nato pa so ga v Evropo prinesli Italijani v 13. stoletju. Kompas je tako postal najbolj razširjen pripomoček za orientiranje.