Pikado

Predstavitev pikada

O natančnem izvoru pikada lahko le ugibamo. Legenda pravi, da je angleški kralj Henry VIII ukazal svojim vojakom, da urijo lokostrelske spretnosti čez celo leto, da bi bili vedno pripravljeni na bitko.

Zaradi muhastega vremena v Angliji so urjenje prestavili v notranje prostore. Uporabili so skrajšane puščice in jih metali v dno praznega vinskega soda. Vojaki so krajše puščice nosili s seboj na večerna druženja ob pijači, kjer so dokazovali svoje spretnosti in se obenem zabavali. Dno praznega vinskega soda je kmalu nadomestila primernejša tarča - kolobar srednje velikega drevesa. Taka »tarča« je že sama po sebi vsebovala kolobarje, ko pa se je izsušila in razpokala, so te črte uporabili za razmejitev polj različnih vrednosti. Taka posušena in razpokana tarča je bila najverjetneje osnova tarč, ki jih poznamo danes. Igra je bila zelo priljubljena tudi med višjimi sloji prebivalstva.

Igro naj bi v Ameriko prinesli že prvi evropski kolonizatorji, ki so se z njo kratkočasili med prečkanjem oceana na ladji Mayflower. Do viktorijanske dobe je bil pikado predvsem anglo-ameriški šport, kmalu pa se je razširil po celem svetu. Okoli leta 1900 so se oblikovala pravila igre, kakršna poznamo danes, šele po koncu 2.svetovne vojne pa so postala standardizirana, tako kot tudi današnja oblika tarče.