Planinstvo

Predstavitev planinstva

Športno plezanje

Komisija za športno plezanje skrbi za razvoj športnega plezanja v Sloveniji in s tem povezano usposabljanje strokovnih kadrov, urejanje športnih in naravnih plezališč, kategorizacijo športnikov, organizacijo domačih in mednarodnih tekmovanj ter vodenje državne reprezentance. Tekmovanja na mednarodnem nivoju potekajo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

 

Slovenska članska in mladinska reprezentanca dosegata odlične rezultate v evropskem in svetovnem merilu. Največji uspehi:

2001 Martina Čufar – svetovna prvakinja v težavnosti, Winterthur (ŠVI)

2007 Maja Vidmar – skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti

          Natalija Gros – skupna zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji

2008 Natalija Gros – evropska prvakinja v balvanih in evropska prvakinja v kombinaciji, Pariz (FRA)

2008 Klemen Bečan – prva moška zmaga za Slovenijo v svetovnem pokalu v težavnosti, Kranj (SLO)

2009 Maja Vidmar – zmagovalka v težavnosti na svetovnih igrah, Kaohsiung (TPE)

2010 Mina Markovič – evropska prvakinja v kombinaciji, Imst (AVT)

Tekmovalno turno smučanje

Komisija za tekmovalno turno smučanje skrbi za športno zvrst, ki združuje elemente planinstva, turnega smučanja, teka na smučeh in alpskega smučanja ter od športnikov zahteva številna gorniška znanja, izkušnje in odlično telesno pripravljenost. V okviru komisije tekmuje slovenska reprezentanca, ki se udeležuje tekmovanj v domačih in tujih gorah.

Tekmovalno ledno plezanje

je organizirano v Podkomisiji Komisije za alpinizem PZS. Svetovni pokal v tem športu poteka pod okriljem Mednarodne zveze planinskih organizacij UIAA. Udeleženci se na tekmah slovenskega in svetovnega pokala pomerijo v težavnosti in hitrostnem plezanju. Slovenska članska reprezentanca je zlasti v letih 2010 in 2011 dosegala lepe rezultate.

Alpinizem in odprave v tuja gorstva

Slovenski alpinizem po naši prvi himalajski odpravi na Trisul leta 1960 s svojimi dosežki v najvišjih gorstvih sveta skokovito začne postajati svetovna velesila. Med dosežki jih omenimo le nekaj: prvenstveni vzpon na vrh Makaluja po južni steni 1975, prvenstveni vzpon po zahodnem grebenu na vrh Everesta 1979, prvenstvena smer v južni steni Lotseja 1990 in prvi neprekinjen smučarski spust z vrha Everesta 2000.

Komisija za alpinizem

pokriva področje alpinistične dejavnosti. Skrbi za usklajevanje in usmerjanje razvoja slovenskega alpinizma s poudarkom na vrhunskem alpinizmu, pripravlja in organizira akcije z alpinistično vsebino ter izvaja alpinistična usposabljanja. V letu 2011 je ustanovila alpinistično reprezentanco. Vsako leto organizira tabor alpinističnih družin, alpinisti veterani pa se srečujejo na letnih srečanjih.

Komisija za odprave v tuja gorstva

Njena dejavnost je usmerjena v organizacijo in pomoč reprezentančnim odpravam ter taborom za perspektivne alpiniste v najvišja gorstva sveta. V povezavi s tem skrbi tudi za promocijo slovenskega vrhunskega odpravarstva (himalajizma, andizma) v svetu, pridobiva sponzorje, sodeluje s tujimi gorniškimi organizacijami in od leta 1979 vodi Slovensko šolo za gorske vodnike v Nepalu.