Potapljanje

Predstavitev potapljanja

Potapljanje je šport pri katerem gre za zabavo in istočasno odkrivanje lepot bližnjih in daljnih morij. Zgodovina potapljanja opisuje prve poizkuse bivanja pod vodo že nekaj tisočletij pred našim štetjem, zato je prav verjetno, da je človekova želja potopiti se pod vodo, stara kot zgodovina človeštva. Potreba po hrani, skrivanju pred sovražnikom je verjetno že zelo zgodaj vzpodbudila človeka, da se je poizkusil in tudi uspešno potopil na dah ali s pomočjo enostavnih pomagal.

 

Pri izkopavanjih so najdeni ostanki školjk, biserov, iz česar je možno zaključiti, da je človek že takrat pridobival hrano iz morja, vode. V egipčanski piramidi, zgrajeni 4500 let pred Kristusom, so najdeni okraski iz biserov in školjk. Poslikave na grških vazah, verzi iz Homerjeve Iliade, iz 7. stoletja pred Kristusom, govorijo o človeku, ki je s potapljanjem na dah lovil školjke. Leta 1565 naj bi ob turškem napadu na Malto, potekala tudi bitka pod vodo, kjer so se vojaki, potapljači na dah, s sekirami in sabljami, borili med seboj tudi pod vodo.

 

Od prvih poizkusov dihanja na cevko, katerih risbe so ohranjene na asirskih reliefih iz 880. leta, potapljači za bivanje pod vodo uporabljajo napihnjene živalske mehe.