Savate

Predstavitev savata

»Savate ali francoski boks« izvira iz 2.700 let starega tekmovalnega olimpijskega brcoboksa in najstarejšega borilnega športa na svetu pankrationa.

Je borilna veščina z ročno boksarsko tehniko in nožno tehniko z dovoljenimi udarci pod pas. Sistem savate je široko usmerjen šport. Poleg francoskega boksa, ki je najbolj prepoznaven pokriva savate še umetnost mečevanja oziroma borbo s palico (canne de combat, baton), samoobrambo (savate defense) ter savate aerobno vadbo ob glasbi (savate forme).

Evropske vojaške šole so skozi dolga stoletja uporabljale podobne principe samoobrambe in mečevanja. Savate se je skozi stoletja preoblikoval. Leta 1900 je na Olimpijskih igrah v Parizu bil predstavljen kot skupinska vadba. Leta 1924 pa kot tekmovalni šport francoski boks in borjenje s palico canne.

 

Savate po Olimpijskih igrah leta 1924 ni zamrl, ampak sta vojni začasno zaustavile delovanje tega športa. Po drugi svetovni vojni se savate postavi na noge ter se vse do danes oblikuje kot zelo trda borilna disciplina z močno evropsko tradicijo.

 

Značilni so dresi, ki so prepoznavni že od daleč, gibanje v njih pa je lahkotno in brez ovir. Uporabljajo se posebna obuvala, ki omogočajo hitro nožno tehniko, ki jo imenujemo boksanje z nogami in rokavice, ki se razlikujejo od klasičnih rokavic za boks, saj so na dlaneh obložene z dodatno mehko podlago za blokiranje nožnih udarcev. Uporabljajo se tudi ščitniki za golenice, genitalije in za zobe. V mečevanju pa uporabljamo zaščitno obleko, masko (kot pri sabljanju), več vrst palic in mečev ter posebne zaščitniške rokavice.