Surf

Predstavitev surfa

»Surfing« alias surfanje je eden najstarejših športov, ki se je kdaj izvajal na Zemlji. Umetnost jezdenja valov je zmes popolne atletike in doumevanja lepote ter moči narave.

 

Jezdenje valov z leseno desko ima korenine v Zahodni Polineziji pred tri tisoč leti. Prvi surferji so bili ribiči, ki so jezdenje valov odkrili kot učinkovito metodo vrnitve na obalo s svojim ulovom. Sčasoma se je lovljenje valov iz vsakdanjega delovnika razvilo v razvedrilo, ta sprememba pa je povzročila popolni preobrat surfanja. Prvi polinezijski naseljenci, ki so pristali na Havajih so bili zelo verjetno spretni le v enostavnem surfanju in šele po nekaj sto letih jezdenja havajskih valov se je pojavila dobro znana havajska oblika tega športa.

 

Havajci, ki so surfali »ali'i«, so si lastili največji ugled v spretnosti deskanja na valovih. Razvili so svoje lastne molitve, oblikovalce desk, les in obale kjer so samo izbranci lahko deskali z ljudmi svojega talenta. Nihče si ni drznil obiskati njihovih valov v strahu pred kaznijo, ali celo smrtjo. Deske za surfanje so bile pred izdelavo podvržene verskemu obredu.