Taekwondo - ITF

Predstavitev taekwondoja - ITF

Taekwon-do je borilna veščina, ki je bila ustanovljena leta 1955 v Južni Koreji. Šport se je takrat imenoval Tae Soo Do, kasneje so ga preimenovali v Taekwondo.

 

Taekwondo v dobesednem prevodu pomeni: Tae - nožna tehnika, Kwon - ročna tehnika in do - umetnost ali način življenja. Sama borilna veščina je sestavljena iz tako imenovanega sparinga ali borb, form ali tehnike, samoobrambe in testa moči. Taekwondo je v osnovnem pomenu samoobrambi namenjen neoborožen boj.

 

Taekwondo pozna naslednje barve pasov: beli (označuje nosilčevo nedolžnost, saj začetnik nima predhodnega znanja Taekwondoja), rumeni (ponazarja zemljo iz katere rastejo korenine, tako začne tudi Taekwondo), zeleni (ponazarja rast rastlin, Taekwondo napreduje), modri ponazarja nebo proti kateremu rastejo rastline), rdeči (pomeni nevarnost, učence opozarja na trening z nadzorom) in črni (nasprotje belega, oznanja nosilčevo temačnost in strah).

 

Na ozemlju današnje Koreje so že pred 2000 leti trenirali borilno veščino, podobno Taekwondo-ju, imenovano Soo Doo. V začetku 20. stoletja so Japonci začeli zatirati vse elemente korejske kulture, vendar so mojstri gojili taekwon-do skrivaj.

 

Taekwondo je ustanovil general Choi Hong Hi mojster deveti dan (1918-2002). Deli se na dve različici, ITF in WTF. I.T.F. je po udarcih rok bolj podoben karateju. Oblika ITF je bila ustanovljena leta 1966.