Tajski boks

Predstavitev tajskega boksa

Tajski boks oziroma Muay Thai kot ga imenujejo Tajci, je tradicionalna borilna veščina za samoobrambo. Razlikuje se od tradicionalnega boksa in sicer uporabljajo se lahko tudi nožni udarci, udarci s koleni kakor tudi s komolci. Posebnost tajskega boksa je tudi klinč. Muay Thai je poznan tudi kot "Art of Eight Limbs" zaradi dveh ročnih in dveh nožnih udarcev, ter dveh udarcev s kolenom in dveh s komolcem.

 

Tajski boks je amaterski in profesionalni šport, borilna veščina in uporabna vrlina kot samoobramba.

 

Muay Thai se je razvil iz Muay Burana (starodavnega boksa) kot borba ko so vojaki ostali brez orožja. Tajski boks se je sčasom razvil v šport in ni bil namenjen več le za vojskovanje. Borbe so potekale pred množico, ki jih je prišla gledat za zabavo. Kmalu je to postal del njihove kulture. Borbe so se odvijale na lokalnih festivalih in praznovanjih v templjih. Uporabljali so ga celo, da so zabavali svoje kralje. Najprej so si borci pričeli ovijati roke z vrvicami, sčasoma so pričeli uporabljati rokavice, kot jih poznamo pri boksu.

 

Tajski boks je prišel v Slovenijo pred približno štirinajstimi leti z Iztokom Vorkapićem. On je bil edini Slovenec tistega časa, ki je imel mednarodno licenco za poučevanje te borilne veščine.