Hokej na travi

Predstavitev hokeja na travi

Hokej na travi je stara športna panoga, saj prvi zapisi igre žoge in palice izhajajo iz Perzije iz leta 2000 pr.n.št. Obstajajo tudi slike iz srednjega veka na oknih katedral in viri pravijo, da je bila v tistih časih igra zelo popularna, vendar je šele v 19. stoletju postala bolj organizirana z ustanovitvijo prvega kluba -  verjetno iz leta 1861, če ne 1840. 

 

Hokej na travi je ekipni šport, razširjen po celem svetu, v Sloveniji pa je prisoten že vrsto let. Na olimpijskih igrah se pojavi leta 1908 in je nato od leta 1920 vedno del uradnega programa, medtem ko so ženske pričele nastopati šele na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980.

 

Sestavljen je iz dveh sorodnih si športov, in sicer hokeja na travi, ki je aktualen v poletnih mesecih, pozimi pa se dogajanje preseli v dvorano, kjer dobi šport nekoliko drugačna pravila. Najosnovnejši pravili športa sta igra s palico, pri čemer je dovoljeno igrati le z ravno stranjo palice in veljavnost zadetka samo v primeru, ko je strel sprožen znotraj strelnega prostora.

 

V hokeju na travi ekipo sestavlja 11 igralcev (10+vratar), ki se za zmago svoje ekipe borijo 70 minut na igrišču dimenzij 91,4×55m . Osnovni element športa - palica, je dolga 95 centimetrov in je običajno sestavljena iz karbona, fiberglasa in kevlarja. Žogica je okrogla, trda in plastična, z obsegom približno 23 centimetrov. Oprema igralcev poleg palice obsega še športno obutev in golenske ščitnike, medtem ko oprema vratarja vsebuje še čelado, brcnike, rokavice, zaščitne hlače in ščitnike za noge.

 

Vir: www.zhnts.si