Kajak-kanu slalom

Predstavitev kajak-kanuja-slalom

Kajak-kanu slalom (na divjih vodah) je postal priljubljen malo pred 2. svetovno vojno leta 1933, ki velja za prvi uradni zapis tekme. Svetovna prvenstva na divjih vodah so se začela po letu 1949.

Kájak in kanú (tudi kajak-kanu) je tekmovalni šport, del športne rekreacije ter olimpijski šport.

Poznamo dve različici: kajak in kanu na mirnih in na divjih vodah. Dvojno ime športa izvira iz dveh vrst čolnov, kajaka in kanuja. Čeprav se čolna razlikujeta (najbolj po načinu uporabe - sedenje in vrsta vesla), je uporabnost in sposobnost obeh podobna. Z obema se tekmuje na enakih progah.

Kanuje so pred več tisoč leti razvili in naredili staroselski narodi, ki so poseljevali Severno Ameriko. Beseda kanu izvira iz besede Kenu (pomeni čoln), ki je izdolben iz debla enega drevesa. Kanu je bilo dolgo časa edino prevozno sredstvo za dolge razdalje po vodi predvsem v Severni Ameriki, po Amazonki in v Polineziji. Kajak izvira iz Grenlandije in Aljaske, kjer so jih prvi uporabljali Eskimi.

Slalom na divjih vodah je postal del uradnega programa šele leta 1972, vendar je bil v letih 1976 do 1988 izbrisan iz programa olimpijskih iger in se leta 1992 vrnil v Barceloni.