Taekwondo

Predstavitev taekwondoja

Taekwondo je tradicionalna korejska borilna veščina, kjer s pomočjo rok in nog premagaš nasprotnika, sicer pa so zaščitni znak taekwondoja sunkoviti udarci z nogo.

Taekwondo v dobesednem prevodu pomeni: Tae - nožna tehnika, Kwon - ročna tehnika in do - umetnost ali način življenja. Sama borilna veščina je sestavljena iz t. i.  sparinga ali borb, form ali tehnike, samoobrambe in testa moči. Taekwondo je v osnovnem pomenu samoobrambi namenjen neoborožen boj.

Taekwondo pozna naslednje barve pasov: beli (označuje nosilčevo nedolžnost, saj začetnik nima predhodnega znanja Taekwondoja), rumeni (ponazarja zemljo iz katere rastejo korenine, tako začne tudi Taekwondo), zeleni (ponazarja rast rastlin, Taekwondo napreduje), modri (ponazarja nebo proti kateremu rastejo rastline), rdeči (pomeni nevarnost, učence opozarja na trening z nadzorom) in črni (nasprotje belega, oznanja nosilčevo temačnost in strah).

Na ozemlju današnje Koreje so že pred 2000 leti trenirali borilno veščino, podobno Taekwondo-ju, imenovano Soo Doo. V začetku 20. stoletja so Japonci začeli zatirati vse elemente korejske kulture, vendar so mojstri gojili taekwon-do skrivaj. Korenine športa niso dobro poznane, obstajajo pa trije viri. Prvi se nanaša iz leta 50 pr.n.št., ko so vojaki dinastije Silla pričeli z razvojem veščine "tae kyon" (noga-roka), drugi pravijo, da se je taekwondo razvil iz kitajskega boksa 520 let pr.n.št. v Shaolin templju in tretji vir govori, da se je taekwondo razvil iz japonskega karateja. Kakorkoli, najverjetneje se je taekwondo razvil kot kombinacija ostalih azijskih borilnih veščin in tradicionalnega korejskega kikboksa. Izmed vseh oblik korejskih borilnih veščin je taekwondo v začetku 20. stoletja postal dominanten in leta 1955 začel mednarodno prodirati. Leta 1973 je bila ustanovljena mednarodna taekwondo zveza (WTF).
 
Deli se na dve različici, ITF in WTF. Slednja je bila kot demonstracijski šport uvrščena v program olimpijskih iger leta 1988 in 1992 ter nato leta 2000 kot del uradnega programa.