Alpsko smučanje

Predstavitev alpskega smučanja

Človek je začel uporabljati smuči kot lovec, popotnik in vojak že v davni preteklosti. Najstarejše smuči iz okoli leta 3200 pr.n.št. so našli leta 1924 v Kalvträsku na Švedskem.

 

Kot športna aktivnost se je alpsko smučanje začelo uveljavljati šele v poznem 19. stoletju. Prva nevojaška smučarska tekmovanja so zabeležena iz leta 1840 na Norveškem, prvo državno tekmovanje leta 1868 prav tako na Norveškem pa se šteje kot začetek obdobja navdušenja nad smučanjem. Nekaj desetletij kasneje se je smučanje razširilo po preostalem delu Evrope in v ZDA, kjer so si rudarji za zabavo prirejali smučarska tekmovanja.

 

Tako moško kot žensko smučanje se je pojavilo na programu olimpijskih iger leta 1936 v Garmisch-Partenkirchnu v Nemčiji. Sprva je bila na programu kombinacija smuka in slaloma, kasneje sta se disciplini ločili. Na naslednjih olimpijskih igrah so dodali še veleslalom, četrta disciplina, superveleslalom, pa je postala del programa v letu 1988. Vse štiri discipline poleg kombinacije pa sestavljajo današnji program olimpijskih iger.