Atletika - ŠI

Predstavitev atletike

Atletika  je od leta 1960 del paraolimpijskih iger, kjer se nastopa tako v ženski kot v moški konkurenci. V leta 2009 jo izvajajo v več kot 100 državah po celem svetu, ki jih ureja mednarodna organizacija IPC.

 

Atletika je ena izmed najprimernejših športnih panog, saj omogoča širok izbor posameznih disciplin, s katerimi se lahko ukvarjajo vsi ne glede na spol, starost in telesno okvaro. Atletske discipline delimo na mete in teke oz. vožnje.

 

Tekmovanja lahko potekajo v posameznih ali mnogobojnih disciplinah s posebno prilagojeno opremo, (vozički, proteze, metalni stoli, slepi tekmovalci tekmujejo s svojim spremljevalcem, ki jih vodi in usmerja …). Tekmovanja so organizirana na vseh nivojih: paraolimpijske igre, svetovna prvenstva, evropska prvenstva, mednarodna tekmovanja, državna prvenstva in ostala tekmovanja.

 

Tekmovalci so razvrščeni v skupine glede na vrsto invalidnosti in stopnjo okvare. Atleti invalidi tekmujejo praktično v vseh atletskih disciplinah.  Atletika invalidov tako vključuje tekmovalne discipline kot so sprint (100m, 200m, 400m), tek/vožnja na srednje dolge proge (800m, 1500m), tek/vožnja na dolge proge (5000m, 10000m) ter štafetni teki/vožnje (4x100m, 4x400m). Tekmovalci se pomerijo tudi v maratonskem teku na 42km, v skoku v višino, skoku v daljino in troskoku. Pri metih se tekmuje v metu kopja, suvanju krogle in metu diska ter kija za tetraplegike.

 

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite