Golbal

Predstavitev golbala

Golbal je eden izmed najbolj priljubljenih športov za slepe in slabovidne. Igra se že od leta 1946, od leta 1976 pa je tudi disciplina na paraolimpijskih igrah.

 

Tekmovalci so glede na okvaro vida razdeljeni v tri skupine B1, B2 in B3, pri čemer so v kategorijo B1 uvrščeni popolnoma slepi, v B3 pa tekmovalci z do 10% ostanka vida oziroma vidnim poljem do kota 20 stopinj.  Med igro imajo vsi tekmovalci s posebnimi temnimi očali prikrite oči, zaradi česar so primorani igro spremljati in dojemati z ostalimi čutili, predvsem s sluhom.

 

Temna očala  izenačijo slepe in slabovidne igralce pri igri tako, da imajo vsi enake pogoje igranja. Oznake na igrišču so prilagojene igralcem, ki med igro ne vidijo, zato jih lahko otipajo.  Golbal je igra med dvema ekipama s po tremi igralci na igrišču in največ tremi zamenjavami. Igra se v telovadnici na igrišču velikosti 18m x 9m, ki je po sredini razdeljeno na dve enaki polovici. Cilj igre je žogo spraviti v nasprotnikov gol, medtem ko se nasprotna ekipa to trudi preprečiti. Igra traja 24 minut, razdeljena je v 2 polčasa dolžine 12 minut.

 

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite