Košarka - gluhi

Predstavitev košarke gluhih

Košarka gluhih postaja vse bolj priljubljena športna panoga med gluhimi. Vedno več mednarodnih in državnih tekmovanj nadzoruje mednarodna organizacija za šport gluhih Deafympics, ki istočasno nadzoruje tudi druge športe gluhih.

 

Košarka gluhih je urejena s strani Comite Internaitonal des Sports des Sourds (CISS), znan tudi pod imenom Mednarodni odbor za košarko gluhih. Košarka gluhih se igra tudi na večjih tekmovanjih kot sta olimpijske igre in svetovna prvenstva. Splošna pravila igre določa International Basketball Federation (FIBA), posebne spremembe za gluhe igralce pa določa CISS.

 

Da lahko igraš v ekipi gluhih, je zgornja omejitev sluha 55dB na najboljšem ušesu. Vsaka ekipa ima vso pravico zahtevati preverjanje sluha določenega  igralca. V primeru, da izguba sluha tega igralca ni pod dovoljeno mejo, mora njegova ekipa plačati vse stroške in je nemudoma odstranjena iz tekmovanja. Uporaba slušnih aparatov med tekmo je strogo prepovedana, ker bi ti dali igralcem, ki jih uporabljajo nepravično prednost.

 

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite