Košarka na vozičkih

Predstavitev košarke na vozičkih

International Stoke Mandeville Game Federation (ISGM) je prvi pravni organ za vse športe, ki se izvajajo v invalidskem vozičku. Leta 1989 se ISGM preimenuje v International Wheelchair Basketbal Federation (IWBF) in s tem korakom košarka na vozičkih začne popolnoma neodvisno in samostojno pot.

 

Prvo neuradno Svetovno prvenstvo za moške je potekalo v Belgiji leta 1973, kjer pa so sodelovale samo evropske ekipe in je z zmago slavila ekipa Izraela. Zelo velik uspeh je košarka na vozičkih požela na paraolimpijskih igrah in je trenutno najhitreje rastoči šport za športnike z invalidnostjo.

 

Vsak igralec košarke na vozičkih ima določeno število točk, ki jih dobi po mednarodni klasifikaciji. Tekmovalci so lahko ocenjeni od 1 do 4,5 točke, odvisno glede na njihovo telesno okvaro (invalidnost). Seštevek peterke, ki igra na igrišču, pa ne sme presegati skupne vsote 14,5 točk.

 

Pravila igranja košarke na vozičku so skoraj identična pravilom košarke hodečih. Razlikujejo se le v nekaterih detajlih, kot so koraki, kjer se lahko vsak igralec dotakne obročev za poganjanje le dvakrat (pravilo dveh korakov pri košarki hodečih), v primeru, da se igralec dvigne iz sedežne podlage med tekmo se ekipi odvzame žoga, prepovedano je namerno zaletavanje z vozički, prepovedana je vožnja nazaj, če pri tem oviraš nasprotnega igralca in še bi lahko naštevali. Obstajajo tudi omejitve pri vozičkih, kot je maksimalna meje, ki je dovoljena pri višini sedišča, ki je 53cm.

 

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite