Strelstvo - ŠI

Predstavitev strelstva

Strelstvo je med invalidi priljubljena oblika vrhunskega športa, ki ga izvajajo tako osebe s telesnimi okvarami, kot gluhi in slepi.

 

Od leta 1976, ko je bilo strelstvo prvič na sporedu paraolimpijskih iger, se je izoblikoval strog in natančen kvalifikacijski in klasifikacijski sistem. Tisti, ki želi v strelstvu tekmovati na mednarodni ravni, mora izpolniti kriterij tako imenovane »minimalne invalidnosti«. 

 

Minimalna invalidnost laično povedano pomeni tolikšen upad mišične moči, da tekmovalec dobi zadostno število točk. To v večini primerov pomeni paraplegijo, tetraplegijo, mišično distrofijo, paralizo ali druge oblike bolezni ali poškodb. V primeru amputacij se za strelce s pištolo zahteva najmanj amputacija skozi zapestje, za strelce s puško pa pod komolcem ali pa skozi gleženj.

 

Imamo dve glavni disciplini: puško in pištolo (zračno na 10m in malokalibrsko na 25 ali 50m) ter tri glavne tekmovalne  razrede: SH1, SH2 in SH3 (»SH« kot »SHooting«). Tekmovalci so glede na vrsto invalidnosti razdeljeni v podrazrede A, B in C in se določijo glede na ravnotežje in funkcionalnost hrbtenice ter trupa kar vpliva na višino naslona hrbta v primeru sedečih tekmovalcev (brez naslona, nizek naslon ali visok naslon).

 

Razred SH 1 tvorijo tekmovalci s puško in pištolo, ki lahko samostojno držijo orožje. Razred SH2 tvorijo tekmovalci s puško, ki zaradi nefunkcionalnosti rok ne morejo samostojno držati puške. Ti tekmovalci streljajo s posebnim stojalom, ki ima natančno določene mere in pa vzmet, ki v veliki meri nadomesti roko oziroma gibanje rok pri neinvalidnih tekmovalcih. Razred SH3 pomeni slepe tekmovalce oziroma tekmovalce z okvaro vida, ki streljajo s posebno optično napravo na puški, kar pomeni odboj svetlobe na tarči, ki daje zvočni signal o položaju puške. Ko je signal najvišji, se strelec giblje v krogu desetke in takrat tudi sproži strel. Svoja tekmovanja pa imajo tudi gluhi strelci.

 

Tekmovanje je sestavljeno iz kvalifikacij (60 strelov moški in 40 strelov ženske) in finala, kamor se uvrsti osem najboljših strelcev iz kvalifikacij in ki izstrelijo 10 dodatnih strelov. Ocenjujejo se na decimalne številke, tako, da je najvišji možni strel 10,9 krogov.

 

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite