Novice

Aneja Simončič v Utrechtu osvojila prvo zlato medaljo

18. julij 2013 Utrecht 2013 Atletinja Aneja Simončič je na 12. olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu za Slovenijo osvojila prvo zlato medaljo.

Simončičeva je bila najboljša v teku na 400 metrov z ovirami. Ciljno črto je prečkala s časom 1:00,27, malenkost je zaostala za kvalifikacijskim časom, ki ga je postavila v sredo, vlogo favoritinje pa je upravičila in poskrbela za drugo atletsko medaljo na Nizozemskem. Bronasta je bila v sredo Tina Božič v skoku v daljino, preostali medalji sta osvojila judoista Andreja Leški in Luka Harpf.

 

"Nepopisno. Sploh se še ne zavedam, zelo sem vesela. Sploh ne morem verjeti," je najprej dejala Simončičeva in nadaljevala: "Bila sem malo živčna, ker nisem vedela, kaj se bo zgodilo. Nikoli ne vemo, kaj se lahko zgodi med tekom."

 

Obetavna slovenska atletinja in ena najhitrejših tekmovalk na 400 m z ovirami v svoji starostni skupini, je z zmago na Ofemu dosegla največji uspeh v karieri. V prihodnje si želi uspehe še nadgraditi: "Želim si, da bi tekmovala v takem ritmu, v taki formi. Letošnja sezona je s tem tekmovanjem končana, vendar se septembra začnejo nove tekme."

 

Tretji sta bili Lara Omerzu v skoku v višino in Tina Božič v troskoku.

 

Boj za medalje sta si zagotovili obe slovenski ekipi na Ofemu. Odbojkarska reprezentanca je s 3:0 (23, 23, 18) in se bo v petek za zlato pomerila proti Srbiji. Rokometaši so v polfinalu s 24:23 premagali švedske vrstnike. Gol za zmago je štiri sekunde pred koncem dosegel Jaka Malus, v finalu pa jim bodo stali Norvežani, ki so jih Slovenci v skupinskem delu že premagali.

 

Kolesarji so se preizkusili na cestni dirki. Od šestih Slovencev na startu se je najbolje odrezala Katja Jeretina, ki je po sprintu glavnine končala na četrtem mestu. S časom zmagovalke sta ciljno črto prečkali Eva Skaza na 29. in Ana Majnik na 42. mestu. Za njimi so startali še fantje, Gorazd Per je bil 13., Gregor Matija Černe 47., Žan Andrejaš pa dirke ni končal.

 

Na tatamije so stopili štirje judoisti, do uvrstitve sta prišla dva. Gregor Kocmut (do 81 kg) je skušal do brona prek repasaža, a mu ni uspelo in je končal na petem mestu, Nastja Stopernik Pavlin (do 70 kg) je bila sedma. Patricija Brolih (do 63 kg) in Martin Hojak (do 73 kg) sta ostala brez uvrstitve.

 

Aktiven je bil tudi velik del plavalne ekipe. Diana Naglič je na 100 m delfin osvojila deveto mesto, Grega Popovič je bil na 1500 m prosto 11., na istem mestu je končal tudi Blaž Demšar na 200 m delfin. Dvakrat je v bazen znova skočil Chad Andoljšek; na 100 m prosto je bil 17., na 100 m hrbtno pa 23. Neža Klančar je bila 17., Gaja Kristan na 400 m prosto pa 20.

4. dan prvo zlato za Slovenijo