Novice

Ofem v Utrechtu rekorden, zadnji dan pet medalj

19. julij 2013 Utrecht 2013 Zadnji tekmovalni dan olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) v Utrechtu je bil za slovenske športnike najbolj uspešen.

Rokometaši in odbojkarice so osvojili zlato medaljo, do brona pa so prišli judoist Rok Polajžer (do 90 kg), Leda Krošelj v skoku s palico in plavalka Neža Kocijan. Odbojkarice so se v finalu pomerile s Srbijo in jo premagale s 3:1 (22, 12, -24, 33), rokometaši pa so z 28:23 (19:11) premagali Norvežane.

 

"Občutki so neverjetni. O tem smo po tiho sanjali, zdaj nam je to uspelo. Dokazali smo, da tudi, če smo mala država lahko premagamo vsakega," je po tekmi razlagal Urh Kastelic, eden od junakov današnje zmage rokometašev, ki je v zaključku drugega polčasa zaklenil svoja vrata. "Jaz sem super zadovoljen, ampak če ne bi bilo takšne obrambe in ekipe, mi ne bi uspelo. To je ekipni šport," je še dodal Kastelic, ki bo na zaključku vihtel slovensko zastavo.

 

"Sploh nismo mogle verjeti, še posebej prva dva niza. Potem je spet prišla naša nezbranost v tretjem nizu. V četrtem so začele provocirati na mreži. Rekle smo si, da jim tega ne bomo dale, ker je to naše. Enostavno smo pustile srce na igrišču," je po tekmi dejala odbojkarica Eva Mori, ki se bo s soigralkami že konec julija pomerila še na svetovnem prvenstvu na Tajskem.

 

Prvi bron dneva je priboril Polajžer, ki si je tretje mesto priboril skozi repasaž. "Kar na jok mi gre. Ne morem opisati teh občutkov. Tako sem vesel ... Prišel sem s ciljem, da vzamem medaljo, to se mi je uresničilo. Res fenomenalno. Rad bi se posebej zahvalil mojemu trenerju Matiji Erjavcu za vso delo, ker me je podpiral, ker je verjel vame," je s solzami v očeh opisoval svoj uspeh Polajžer. Ajda Koračin (do 70 kg) je bila na koncu sedma.

 

Atletsko ekipo so peti tekmovalni dan zastopale tri tekmovalke. Do brona je prišla Krošljeva, ki je za tretje mesto preskočila 3,82 m. Tjaša Stanko je kopje vrgla 52,09 m in osvojila peto mesto, Kaja Strgaršek je bila na 800 m osma.

 

Za tretji bron pa je poskrbela Kocijanova na 50 m prosto. Že v kvalifikacijah je bila na tretjem mestu, v polfinalnem nastopu postavila šesti čas, v finalu pa se je zavihtela na tretjo stopničko. Gaja Kristan je bila na 200 m hrbtno 13., Gašper Bašič na 200 m mešano je osvojil 22. mesto, Luka Dover na 200 m prsno pa je bil 22. V bazen sta skočili še dve štafeti na 4x100 m mešano; fantje v postavi Chad Andoljšek, Blaž Demšar, Gašper Bašič in Luka Dover so bili 22., dekleta Diana Naglič, Neža Kocijan, Neža Klančar in Ava Schollmayer pa so bile devete.

 

Na 12. Ofemu je slovenska reprezentanca osvojila rekordnih 11 kolajn. Zlate so bile odbojkarice, Aneja Simončič v teku na 400 m z ovirami in rokometaši, srebrna Leda Krošelj v skoku s palico, z bronom okrog vratu pa se vračajo judoisti Andreja Leški, Luka Harpf in Rok Polajžer, skakalka v višino Lara Omerzu, Tina Božič je bila tretja v troskoku in v skoku v daljino ter plavalka Neža Kocijan.

Zadnji dan pet medalj za Slovenijo