Novice

Tekmovanja na OFEM-u so se razmahnila, novi kolajni za Slovenijo

17. julij 2013 Utrecht 2013 Tretji dan Olimpijskega festivala evropske mladine v Utrechtu so tekmovališča polno zasedena, številni obiskovalci in starši športnikov iz vse Evrope pa si lahko ogledajo res zanimive športne obračune.

Slovenska reprezentanca v judu je na olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM) v Utrechtu tudi drugi tekmovalni dan osvojila novo kolajno. Za bron je poskrbel Luka Harpf v kategoriji do 66 kilogramov. Harpf je danes najprej premagal Kristijana Badza iz Ukrajine, nato je "padel" Francoz Guillaume Riboulet, član Judo kluba Bežigrad je v polfinalu izgubil proti Petru Zadru iz BiH, v odločilni borbi za medaljo pa je zlomil odpor Švicarja Tima Allemanna. " Kolajna je kolajna. Želel sem priti v finale in tam nekaj narediti, ampak tudi bronasta ni slaba. Ena borba je bila dobra, drugače pa ni bilo to to. V polfinalu bi bilo lahko boljše," je po osvojenem bronu povedal Harpf, o tem, kaj mu je zmanjkalo za zlato, pa je dodal: "Za zlato? Pameti. Treba je biti psihično pripravljen, ampak ni šlo."

Anja Štangar (do 57 kg), dobitnica zlata na OFEM-u leta 2011 v Trabzonu, je izgubila borbo v tretjem krogu proti Nemki Jennifer Vogel, nato skušala skozi repasaž priti do brona, a se ji ni izšlo. Na koncu je zasedla sedmo mesto, kar je bila tudi končna uvrstitev Ane Heberle (do 52 kg).

 

Drugi bron je danes osvojila Tina Božič v skoku v daljino. Stopničke si je priskakala v petem poskusu, ko je pristala pri točno šestih metrih. Takrat je bila sicer druga, a jo je v isti seriji na tretjo stopničko zrinila končna zmagovalka, Rusinja Anastazija Selezneva (6,11 m). "Z medaljo sem zelo zadovoljna. Upam, da bo še jutri kaj 'padlo' v troskoku, na katerega sem se pripravljala. Mislim, da sem naredila, kar sem lahko, z osebnim rekordom bi lahko več. Zelo sem zadovoljna, glede na to, da je to zadnja tekma sezone, ker sem z mislimi že malo na počitnicah," je po tekmi povedala 15-letna atletinja, ki po letošnjih rezultatih visoko meri tudi v troskoku. Atletska ekipa je imela danes v ognju še dva aduta za medaljo. Anej Zupanc je v finalu teka na 400 m na koncu zasedel peto mesto, Axel Luxa pa je v skoku v višino končal na šestem mestu. Aneja Simončič je dobila kvalifikacije na 400 m z ovirami, Tjaša Stanko pa je nastopila v metu kopja in suvanju krogle. V obeh disciplinah si je zagotovila napredovanje v finale že po prvih poizkusih. Iz nadaljnjega tekmovanja je s 14. mestom izpadla Urška Doberšek v teku na 200 m.

 

Slovenski plavalci so v treh disciplinah zasedli deveta mesta; Diana Naglič na 200 m mešano, Neža Klančar na 200 m prsno in štafeta 4 x 100 m mešano v postavi Gašper Bašič, Neža Klančar, Blaž Demšar in Neža Kocijan. Gaja Kristan je na 800 m prosto zasedla 16. mesto, Blaž Demšar je bil na 400 m prosto 17., dvakrat pa je v bazen skočil še Chad Andoljšek, ki je bil na 50 m prosto 17., na 200 m hrbtno pa 19.

 

Nastope sta sklenili teniški igralki Hana Mraz in Nika Kozar, ki sta se v četrtfinalu dvojic pomerili s četrtima nosilkama, Švicarkama Tamaro Arnold in Danielo Vuković, Slovenki pa sta izgubili z 1:6 in 3:6. Nastopila je še telovadka Sara King, ki je tekmovanje v mnogoboju končala na 58. mestu.

 

Polfinale in boj za medalje so si zagotovili rokometaši in odbojkarice. Za enega bolj kvalitetnih športnih obračunov drugega dne Utrechta so ponovno poskrbele slovenske odbojkarice. Čeprav so bile včeraj zvečer na smrt utrujene po zmagoslavju proti Nemkam, so danes že ob 10 uri dopoldan poskrbele za novo, veliko zmago. Tokrat so bile Slovenke, ki naslednji teden potujejo na kadetsko svetovno prvenstvo na Tajsko, prepričljivo boljše od favoriziranih Italijank. Rezultat 3:2 ne kaže prave slike na igrišču, saj so slovenske odbojkarice dobile prva dva niza ( 25:12, 25:21), nato popustile in dovolile izenačenje; v odločilnem, petem nizu pa so južne sosede dobesedno povozile. Rezultat 15:3 pove vse. Z današnjo zmago je Slovenija zasedla 1. mesto v skupini. Dan in pol je počitka za mlade Slovenke, ki čakajo na tekmice v polfinalu; odigrale ga bodo jutri popoldne.

 

Nepremagani ostajajo rokometaši, ki so z 28:26 premagali Nemce, jutri pa se bodo za finale pomerili s Švedi.

 

 

 

3. dan dve kolajni za Slovenijo