Novice

Deveti tekmovalni dan v Mersinu osem kolajn za Slovenijo

28. junij 2013 Mersin 2013 Slovenija je na mediteranskih igrah v Mersinu že v dopoldanskem delu tekmovanja bogatejša za dve odličji - zlato Špele Ponomarenko Janić in srebrno Jošta Zakrajška.

Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je v finalu na 500 metrov osvojila prvo mesto, Jošt Zakrajšek pa je na 1000-metrski razdalji priveslal srebrno kolajno. Za Primorko je to druga zlata kolajna z mediteranskih iger, zlata je bila tudi v Pescari 2009.

V finalu A na 500 metrov je bila slovenska predstavnica za dobri dve sekundi hitrejša od Italijanke Sofie Magale Campana, tretja pa je bila Srbkinja Antonia Nađ. Zakrajšek je za zmagovalcem Franciscom Cubelosom Sanchezom zaostal za manj kot sekundo, na tretjem mestu je končal Italijan Mauro Crenna, ki je zaostala za več kot pet sekund. "Super! Ko zmagaš je zmeraj super, še posebej če je himna zraven. Veslanje ni bilo tisto najboljše, ampak danes je bilo to dovolj in upam, da bo jutri še enkrat tako dobro kot je bilo danes," je dejala Ponomarenko Janićeva, o samem nastopu pa dodala: "Sama z veslanjem nisem najbolj zadovoljna. Še posebej na startu sem se zabila v startni blok, sem malo prehitro startala. Ampak potem je bilo vse kontrolirano do konca, ni bil potreben finiš, ki je potreben ponavadi, in sem zadovoljna." "Z medaljo sem zelo zadovoljen, sem navsezadnje drugi najhitrejši v Sredozemlju. Z veslanjem pa nisem bil najbolj zadovoljen, čoln skozi te majhne valovčke ni stekel oziroma nisem našel pravega ritma. Ampak na koncu sem uspel stisnit do srebrne medalje. Navsezadnje sem zelo zadovoljen, kot sem rekel, je to moj prvi nastop, rezultati gredo iz tekme v tekmo gor. Sem zelo zadovoljen," pa je povedal Zakrajšek. Zakrajška popoldne čakajo še kvalifikacije na 200 metrov, v soboto pa sprinterje na mirnih vodah čakajo še finalne tekme na 200 metrov, kjer bo novo odličje lovila tudi Špela Ponomarenko Janić.

 

Slovenska karateista Mladen Railič (do 67 kg) in Filip Španbauer (do 75 kg) sta končala nastope na sredozemskih igrah v turškem Mersinu. Railič se je prebil do četrtfinala, Španbauer pa je igre končal po prvi borbi. Railič je v osmini finala ugnal Albanca Xhina Tola z 2:0, v četrtfinalu pa je bil je bil od njega boljši Tunizijec Mohamed Amine Hasnaoui. Njun dvoboj se je končal z 0:0, Tunizijec pa si je napredovanje izboril zavoljo sodniške odločitve. Španbauer je v prvi borbi izgubil proti Srbu Nikoli Jovanoviću z 0:3.

 

Rajmond Debevec je na sredozemskih igrah v Mersinu osvojil bronasto kolajno v disciplini malokalibrska puška trojni položaj. Na današnji tekmi je nastopil tudi Željko Moičević, ki je preizkušnjo končal na osmem mestu. Na strelišču v Erdemliju je v kvalifikacijah zablestel Moičević, ki je "prvi polčas" končal na prvem mestu, potem ko je v klečečem, ležečem in stoječem položaju zadel 1164 krogov, medtem ko je Debevec - v nekdaj svoji paradni disciplini - zadel štiri kroge manj in se uvrstil na tretje mesto. A veliki finale osmih najboljših strelcev je znova dodobra premešal vrstni red iz kvalifikacij, v izjemno močni konkurenci je smetano v strelskem maratonu na koncu pobral Italijan Marco De Nicolo, drugo mesto je zasedel Francoz Valerian Sauveplane, Debevec pa je zadržal tretje mesto in popravil dosežek iz tekme z malokalibrsko puško leže, kjer je bil sedmi. "Res je, da sem kolajno pričakoval v drugi disciplini z malokalibrsko puško, saj trojnemu položaju ne posvečam več toliko pozornosti. Kljub temu sem v današnjih dokaj ekstremnih razmerah, ko je resnično treba dati vse od sebe, dokazal, da se do določene mere še vedno lahko kosam z mlajšimi tekmeci. Ob tem moram tudi dodati, da sem se na letošnji tekmi za svetovni pokal v ameriškem Fort Benningu že uvrstil v finale z malokalibrsko puško trojni položaj. Današnje razmere na strelišču so bile res hude, še najtežje je bilo obvladati telo v izjemno vročem in vlažnem ozračju. V teh okoliščinah sem zares dal vse od sebe," je po današnjem bronu med drugim dejal Debevec.

 

Slovenska badmintonistka Maja Tvrdy in njen reprezentančni sotekmovalec Iztok Utroša sta se uvrstila v polfinale sredozemskih iger v Mersinu. Tvrdyjeva je v današnjem četrtfinalu premagala Grkinjo Theodoro Ligomenou z 2:0 (11, 12), Utroša pa Španca Ernesta Velazqueza z 2:0 (16, 9). Utrošo v polfinalu čaka Francoz Brice Leverdez, Tvrdyjevo pa Turkinja Ozge Bayrak. Oba dvoboja bosta v soboto, ko bodo na sporedu tudi odločitve za kolajne. Nika Koncut se ni uvrstila med štiri, to ji je preprečila Turkinja Neslihan Yigit po zmagi z 2:0 (8, 5). Utroša je skupaj z Miho Horvatom nastopil v polfinalu moških dvojic, hrvaška naveza Zvonimir Đurkinjak-Zvonimir Hoelbling pa je bila boljša in zmagala z 2:0 (17, 14). V malem finalu se bosta pomerila s francosko dvojico Baptiste Careme-Gaetan Mittelheisser.

Odbojkarici na mivki Simona Fabjan in Andreja Vodeb sta na sredozemskih igrah v turškem Mersinu osvojili končno četrto mesto. V današnji tekmi za tretje mesto je bila od slovenske boljša italijanska naveza Daniela Gioria-Laura Giombini, ki je zmagala z 2:0 (18, 17).

 

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v današnji polfinalni tekmi na sredozemskih igrah v turškem Mersinu izgubila z Italijo z 0:3 (-14, -17, -13). Slovenske odbojkarice so se v polfinale prebile po zmagi nad Grkinjami in porazu proti Turkinjam, danes pa niso bile kos favoriziranim Italijankam. Izbranke slovenskega selektorja Olega Gorbačova so se trudile po najboljših močeh, a Italijanke so jih imele vseskozi pod nadzorom in bile boljše v vseh elementih igre ter si na dokaj lahek način priborile finale, Slovenkam pa namenile boj za bronasto odličje. V nedeljo bodo njihove tekmice Hrvatice.

Za razliko od odbojkaric se bodo rokometašice jutri borile za zlato kolajno. V današnji polfinalni tekmi so namreč premagale Črno goro s 24:22 (10:11). Izbranke Marte Bon nadaljujejo z učinkovitimi predstavami v Adani, po treh zmagah nad Tunizijkami, Makedonkami in Špankami ter neodločenem izidu s Hrvaticami v skupinskem delu, so v današnjem polfinalu ugnale še tekmice iz Črne gore. Slovensko-črnogorski obračun je bil izjemno izenačen, Slovenke pa so si prednost dveh golov prvič priigrale v 40. minuti, ko so povedle s 15:13. Tekmice so jim v izdihljajih tekme nevarno zagrozile, a Slovenke so imele v svojih vrstah Barbaro Lazović, ki je dosegla dva gola in preprečila preobrat. V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Nina Jeriček s petimi goli, Lazovićeva in Neli Irman sta jih dosegli po štiri. Nasprotnice v finalu bodo rokometašice iz Srbije.

Zbirko današnjih kolajn v slovenskem taboru je nadaljeval  balinar Aleš Borčnik, ki je osvojil bronasto kolajno. V malem finalu hitrostnega izbijanja je bil boljši od Francoza Fabiena Jarneta. Zlato odličje je osvojil Hrvat Leo Brnić, srebrno pa Italijan Mauro Roggero. Borčnik je v dopoldanskem polfinalu zadel 44 krogel in izpadel iz boja za zlato kolajno, saj sta bila boljša Brnić in Roggero (oba 47). V boju za bronasto odličje pa je zasenčil francoskega balinarja in zadel 43 od 51 krogel, medtem ko je bil njegov tekmec manj natančen ter v 50 metih zadel 39 krogel. "Moji nastopi v Turčiji niso bili najboljši. Telesno sem bil dobro pripravljen, meti pa niso bili najbolj natančni. Moj polfinalni dosežek je bil enostavno premajhen za finale, a vesel sem, da sem osvojil tretje mesto. V malem finalu sem premagal tekmeca iz balinarske velesile. Žal mi je le, da se nisem uvrstil v finale, a tokrat sta bila Italijan in Hrvat enostavno boljša," je po bronastem odličju v Mersinu dejal Borčnik.

 

Slovenski namiznoteniški igralki Jana Tomazini in Manca Fajmut sta danes igrali dve tekmi v ekipni konkurenci. Slovenki sta najprej izgubili proti Špankm z 0:3, v drugem dvoboju pa je ugnale Libanonke s 3:0. V soboto se bosta pomerili še z igralkama iz Egipta, v primeru zmage pa se bosta uvrstili v četrtfinale. Španki Sara Ramirez Bermudez in Yanfei Shen Zhang sta slovenski namiznoteniški igralki premagali s 3:0 (6, 4, 6), Tomazinijeva in Fajmuteva pa sta bili nato v drugem ekipnem dvoboju boljši od libanonske naveze Liz Hajj Nicolas-Maysa Bsaibes s 3:0 (8, 5, 3).

 

V finale teniškega turnirja v Mersinu se je uvrstil Blaž Rola potem ko je v današnjem polfinalnem obračunu premagal Tunizijca Maleka Jazirija s 6:3 in 6:2. Pozno zvečer je z reprezentančnim kolegom Tomislavom Ternarjem slavil tudi v finalu dvojic. Z 2:1 sta premagala tunizijsko dvojico Mohamed Haythem - Malek Abid.

 

Kajakaš na mirnih vodah Jošt Zakrajšek si je po današnji srebrni kolajni na sredozemskih igrah v Mersinu v disciplini 1000 m v popoldanskem predtekmovanju zagotovil tudi sobotni nastop v finalu na 200 m. Zakrajšek je v svoji predtekmovalni skupini zaostal le za Tunizijcem Mohamedom Alijem Mrabetom.

 

S tekmovanjem nadaljujejo atleti. Tudi danes več kot uspešno. Martina Ratej je v metu kopja osvojila zlato kolajno (60,28 m), Eva Vivod pa je bila v tej disciplini šesta (49,44). Marina Tomič je bila bronasta v teku na 100 metrov z ovirami (13,11). V troskoku je Snežana Rodić osvojila srebrno odličje (14,36 ).

V petek kar osem kolajn za Slovenijo