MOI Innsbruck 2012

Mladinske olimpijske igre Innsbruck 2012

Innsbruck je prizorišče, ki je dobilo največjo podporo kdajkoli od ustanovitve MOK. Končno glasovanje je pokazalo 84 proti 15 glasov za Innsbruck, ki je tako dobil pravice za prvega gostitelja zimskih mladinskih olimpijskih iger. 

 

V Innsbrucku, ki je bil gostitelj že dveh olimpijskih iger (1964 in 1976), je tokrat tretjič zagorel olimpijski ogenj 1028 športnikom iz 70 držav vsega sveta, ki so se pomerili v 15. športnih panogah oz. 63 disciplinah od 13. do 22. januarja 2012. Med njimi je bila tudi delegacija Slovenije z udeležbo 21 športnikov. 

 

Poleg tega na olimpijskih prizoriščih športnike spremljajo športni idoli (Athlete Role Models) in mladi ambasadorji (Young Ambasadors). Prvi so bivši vrhunski športniki, kjer ima Slovenija tudi svojo predstavnico in sicer Petro Majdič, našo vrhunsko tekačico in bronasto iz olimpijskih iger v Vancouvru 2010, drugi pa so mladi športni navdušenci, kjer Slovenijo zastopa Lea Medvešek, bivša igralka rokometa.

Osnovni podatki MOI Innsbruck 2012

Osnovni podatki Teama Slovenie

 

 • prizorišče, Innsbruck, Avstrija
 • datum: 13. – 22.1.2012
 • število športnih panog: 15
 • število disciplin: 63
 • število držav: 70
 • število držav z medaljami: 30
 • število športnikov: 1.028
 • letnik športnikov: 1993 - 1997
 • število spremljevalcev: >500
 • število novinarjev: 900
 • število volonterjev: 1.400
 • število mladih ambasadorjev: 33
 • število mladih novinarjev: 15
 • število športnih idolov: >30
 • število novic: 15.000
 • število gledalcev: 110.000
 • število obiskov spletne strani MOI: 4,7 mio
 • število navdušencev preko spletnih medijev: 8,5 mio

 

 

 • število športnih panog: 9 (alpsko smučanje, tek na smučeh, smučarski skoki, nordijska kombinacija, biatlon, deskanje na snegu, prosti slog, skeleton in hokej na ledu)
 • uvrstitev Slovenije med državami z medaljami: 16. mesto
 • število športnikov: 21 (11 fantov in 10 deklet)
 • število trenerjev: 14
 • število fizioterapevtov: 1
 • mlada ambasadorka: 1
 • športna vzornica: 1
 • število vodstva: 2
 • število novinarjev: 3
 • Olympic Team Slovenia facebook: 300 novih oseb
 • nosilec zastave na otvoritveni slovesnosti: Tim-Kevin Ravnjak, deskanje na snegu (dobitnik srebrne medalje)
 • nosilec zastave na zaključni slovesnosti: Anže Lanišek, smučarski skoki (zlata in srebrna kolajna)
več

Tekmovalni program mladinskih olimpijskih iger Innsbruck 2012

Alpsko smučanje

Mladi športniki tekmujejo v slalomu, veleslalomu in superveleslalom ter kombinirani in mešani ekipni paralelni slalom. Kombinirano tekmo sestavlja vožnja iz superveleslaloma in slaloma, kar pomeni, da morajo športniki narediti prehod iz visoke hitrosti superveleslaloma v tesen tehnični slalom. Zmagovalec je tekmovalec z najhitrejšim skupnim časom. V ekipnem paralelnem slalomu pa združita moči dva tekmovalca in dve tekmovalki iz iste države v dvobojih “head-to-head”.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/ski_alpine

 

Nordijsko smučanje

Dekleta tekmujejo v sprintu v prosti tehniki in klasični tehniki na 5 km, moški pa  prav tako v sprintu in klasični tehniki na 10 km. Prvič doslej je predstavljena mešana štafeta iz teka v prosti tehniki in biatlona. Ekipo sestavljajo štirje športniki. Fant in dekle za prosto tehniko iz teka na smučeh in par, ki tekmuje v biatlonu.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/langlauf

 

Prosti slog

Prosti slog sestavlja vožnja v smučarskem krosu in snežnem kanalu tako za moške kot za ženske. V snežnem kanalu se tekmovalci spustijo v kanal pol valjaste oblike in izvajajo razne akrobacije kot so skoki, različni obrati in drugi triki.

Smučarski kros, ki je bolj poznan pod angleškim imenom ski-cross, je disciplina, kjer se po štirje tekmovalci na smučeh na progi spopadajo z najrazličnejšimi ovirami, kot so skoki, zavoji, prepreke... Vsak športnik sprva opravi posamezne kvalifikacije, kjer se glede na dosežen čas določi njegova nadaljna tekmovalna skupina. Nato se tekmuje na  izpadanje. Iz vsake skupine štirih tekmovalcev v naslednji krog napredujeta le dva najhitrejša. To se nadaljuje vse do velikega finala, kjer se odločijo prva štiri mesta.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/freestyle_ski 

 

Nordijska kombinacija

Nordijska kombinacija združuje smučarske skoke in tek na smučeh. Smučarski skoki zahtevajo dinamično moč in natančnost, medtem, ko tek na smučeh zahteva veliko mero vzdržljivosti in vztrajnosti. Nastopajo samo fantje v posamezni konkurenci v sistemu znanem kot »Gundersen« ali »zasledovalni start«. Rezultat skokov določi startni položaj pri tekih, kjer tekmovalci startajo za vodilnim s  toliko sekundnim ali minutnim zaostankom, kot so točkovno zaostajali za vodilnim po tekmi smučarskih skokov. Zmaga tisti, ki prvi prečka ciljno črto pri tekih.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/nordische_kombination 

 

Biatlon

Biatlon združuje tek na smučeh in streljanje s puško. Smučarski del zahteva visoko vzdržljivost, medtem, ko je streljanje komponenta natančnosti. Na igrah se tekmuje v treh disciplinah za moške in za ženske; sprint za moške na 7,5 km in na 6 km za ženske, zasledovalna tekma na 10 km za moške in 7,5 km za ženske ter mešana štafeta, kjer se bosta pomerila dva moška, vsak 7,5 km in dve ženski, ki bosta odtekli po vsaka 6 km. Cilj je progo preteči v najkrajšem možnem času. Vsaka zgrešena tarča pomeni dodatni čas. Strelja se z 22 kalibrsko puško v 5,6 milimetrov veliko tarčo iz ležečega in stoječega položaja. Pri sprintu in mešanih štafetah tekmovalci streljajo dvakrat, najprej leže nato stoje. V zasledovalni vožnji pa tekmovalec strelja štirikrat, in sicer dvakrat leže in nato še dvakrat stoje.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/biathlon 

 

Curling

Pri curlingu je cilj spraviti granitni »kamen« v »hišo«. Na igrah tekmuje ekipa štirih (dva moška in dve ženski) iz iste države. Vsaka ekipa bo imela na voljo osem kamnov in se mora potruditi, da ima čim več kamnov, kar se da blizu središča na koncu vsakega »enda«. Tekma je sestavljena iz osmih iger ali »endov«. Vsak kamen, ki je bližje centru, kot nasprotnikov, dobi točko. Tekmuje se tudi v mešanih dvojicah, kjer sta skupaj moški in ženska iz različne države.

 

VEč: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/curling 

 

Hokej na ledu

Hokej na ledu slovi, kot izredno hiter ekipni šport z veliko mero fizičnega kontakta. Igra se turnir, ki ga sestavlja pet moških in pet ženskih ekip s po sedemnajstimi igralci. Prvič v zgodovini olimpijskih iger pa je na igrah predstavljena tekma v posebnih spretnostih. 15 tekmovalk in 15 tekmovalcev se pomeri iz tistih držav, ki se ne uvrstijo na glavni turnir v hokeju na ledu. Vseh petnajst tekmovalcev se mora kvalificirati skozi poseben program, ki temelji na vrsti testov sestavljenih s strani Mednarodne hokejske zveze.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/eishockey 

 

Hitrostno drsanje na kratke proge

Tekmujejo štirje tekmovalci na 111,12 metrski ovalni stezi na hokejskem igrišču (30m x 60m). Prva dva tekmovalca, ki prečkata ciljno črto se uvrstita naprej. Zelo sta pomembna strategija in taktika, ker ni pravilo, da vedno zmaga najhitrejši ampak najpametnejši drsalec. Mlade ženske in moški tekmujejo na 500 in 1000 metrov dolgi razdalji, kot tudi v mešanih štafetah, sestavljenih iz dveh žensk in dveh moških tekmovalcev različnih držav.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/short_track_eisschnelllauf 

 

Hitrostno drsanje

Vse kar potrebujete za hitrostno drsanje sta dve ledeni ovalni progi dolgi 400 metrov in dva drsalca. Tako moški, kot ženske predstavnice tega športa tekmujejo na razdalji 500 m, 1500 m in 3000 m, kot tudi v skupinskem startu. Zaradi krajšega notranjega kroga morajo tekmovalci po vsakem končanem krogu zamenjati stezo. Gledalci z občudovanjem spremljajo hitrosti, ki jih razvijejo tekmovalci na stezi.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/eisschnelllauf 

 

Bob

Tekmuje se v dvosedu za moške in ženske na umetni stezi. Bob združuje hitrost, moč in agilnost. Tekmovalci se spustijo po ozki in zaviti ledeni progi. Vsaka ekipa ima pravico do dveh voženj in zmaga tista z najmanjšim izkupičkom časa.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/bob 

 

Umetnostno drsanje

Pri umetnostnem drsanju športniki na ledu izvajajo razne skoke, korake, vrtenja in druge zapletene figure na ledu. V Innsbrucku se tekmuje posamezno, v parih in plesnih parih. Posamezno in pari se predstavijo v kratkem in prostem programu. Pari se predstavijo tako v solo elementih, ki morajo biti izvedeni usklajeno, kot tudi specifičnih elementih za pare, kot so meti. Plesni pari pa temeljijo na raznih korakih v sozvočju z glasbo.

V skupinskem delu je ekipa sestavljena iz ženske posameznice, moškega posameznika, para in plesnega para, vsi iz različnih držav.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/eiskunstlauf 

 

Sankanje

Sanke so lahko za dve ali za eno osebo. Športniki se spustijo na stezo z nogami naprej. Tekmovanja so v enosedu za moške in ženske, mešanih ekipah in mešanem dvosedu. Tako pri enosedu, kot dvosedih se upošteva seštevek dveh voženj. Mešana ekipa je sestavljena iz moškega in ženske ter mešanega dvoseda. Dovoljeno je tudi, da športniki prihajajo iz različnih držav.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/rodeln 

 

Skeleton

Pri skeletonu se športnik uleže na sani tako, da ima spredaj glavo in zadaj noge. Spustijo se po posebej narejeni umetni ledeni stezi, ker dosegajo hitrosti čez 100 km/h. Tekmujejo moški in ženske posamezno. Na voljo imajo dve vožnji, kateri se seštejeta.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/skeleton 

 

Deskanje na snegu

Deskarji se merijo v snežnem kanalu za ženske in moške. Vsak se posamezno spusti in izvaja razne sekvence trikov z raznimi skoki, obrati in drugimi akrobatskimi elementi. Hitrejši kot so tekmovalci, višje skoke lahko izvajajo na kar so sodniki tudi pozorni. Ocenjuje se še stil in tehnično težavnost. 

Zelo moderno,  zanimivo in priljubljeno tekmovanje pa je tudi slopestyle, ki se prvič na olimpijskem programu predstavi januarja 2012. Tekmovalec si izbere svojo linijo po kateri bo lahko najbolj optimalno izvajal svoje trike in ostale tehnične prvine vse pod ostrim očesom sodnikov.

 

Več: http://www.innsbruck2012.com/en/sports/disciplines/snowboard 

Slovenski uspehi

Lanišek Anže
Anže Lanišek smučarski skoki,K-70 m
Luka Pintarič, Urša Bogataj, Anže Lanišek smučarski skoki,ekipno – mešano
Hrobat Miha
Miha Hrobat alpsko smučanje ,superkombinacija
Ravnjak Tim-Kevin
Tim-kevin Ravnjak deskanje na snegu,snežni kanal
Lampič Anamarija
Anamarija Lampič tek na smučeh,5 km klasično
Einfalt Lea
Lea Einfalt tek na smučeh,5 km klasično
Bogataj Urša
Urša Bogataj smučarski skoki,K-70 m

Do 10 mesta

Anže Lanišek smučarski skoki K-70 m 1. mesto
Luka Pintarič, Urša Bogataj, Anže Lanišek smučarski skoki ekipno – mešano 2. mesto
Miha Hrobat alpsko smučanje superkombinacija 2. mesto
Tim-kevin Ravnjak deskanje na snegu snežni kanal 2. mesto
Anamarija Lampič tek na smučeh 5 km klasično 2. mesto
Lea Einfalt tek na smučeh 5 km klasično 3. mesto
Urša Bogataj smučarski skoki K-70 m 3. mesto
Jan Kralj deskanje na snegu slopestyle 4. mesto
Anamarija Lampič tek na smučeh šprint 4. mesto
Miha Hrobat, Štefan Hadalin, Saša Brezovnik, Claudia Seidl alpsko smučanje paralelno - mešano ekipno 5. mesto
Miha Dovžan biatlon zasledovalno 5. mesto
Štefan Hadalin alpsko smučanje slalom 5. mesto
Primož Čuvan hokej na ledu skills challenge 5. mesto
Lea Einfalt tek na smučeh šprint 6. mesto
Jan Kralj deskanje na snegu snežni kanal 6. mesto
Miha Šimenc tek na smučeh 10 km klasično 7. mesto
Štefan Hadalin alpsko smučanje superkombinacija 7. mesto
Eva Vuga skeleton skeleton 8. mesto
Saša Brezovnik alpsko smučanje slalom 9. mesto
Monika Loboda prosti slog snežni kanal 9. mesto
Saša Brezovnik alpsko smučanje veleslalom 10. mesto
Luka Pintarič nordijska kombinacija posamezno 10. mesto
Miha Dovžan, Vid Zabret, Eva Urevc, Anthea Grum biatlon 11. mesto
Miha Šimenc tek na smučeh šprint 11. mesto
Saša Brezovnik alpsko smučanje superkombinacija 11. mesto
Claudia Seidl alpsko smučanje slalom 11. mesto
Tim-kevin Ravnjak deskanje na snegu slopestyle 15. mesto
Urša Pazlar hokej na ledu skills challenge 15. mesto
Miha Dovžan, Miha Šimenc, Eva Urevc, Anamarija Lampič biatlon mešana štafeta tek + biatlon 16. mesto
Miha Dovžan biatlon šprint 17. mesto
Štefan Hadalin alpsko smučanje veleslalom 17. mesto
Claudia Seidl alpsko smučanje veleslalom 20. mesto
Claudia Seidl alpsko smučanje superveleslalom 20. mesto
Vid Zabret biatlon šprint 21. mesto
Matic Slabe tek na smučeh 10 km klasično 22. mesto
Eva Urevc biatlon zasledovalno 25. mesto
Claudia Seidl alpsko smučanje superkombinacija 28. mesto
Eva Urevc biatlon šprint 28. mesto
Anthea Grum biatlon zasledovalno 31. mesto
Vid Zabret biatlon zasledovalno 35. mesto
Matic Slabe tek na smučeh šprint 37. mesto
Anthea Grum biatlon šprint 41. mesto

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj
Nemčija 8 7 2 17
Kitajska 7 4 4 15
Avstrija 6 4 3 13
Rusija 5 4 7 16
Nizozemska 4 1 2 7
Države - mešano 3 3 3 9
Švica 3 0 5 8
Japonska 2 5 9 16
Norveška 2 5 2 9
ZDA 2 3 3 8
Francija 2 2 5 9
Južna Koreja 2 2 2 6
Italija 2 2 1 5
Švedska 2 2 0 4
Finska 2 2 0 4
Kanada 2 1 6 9
Slovenija 1 4 2 7
Latvija 1 1 1 3
Češka Republika 1 1 0 2
Maroko 1 0 0 1
Slovaška 1 0 0 1
Estonija 0 2 0 2
Madžarska 0 2 0 2
Kazakstan 0 1 2 3
Belorusija 0 1 0 1
Ukrajina 0 1 0 1
Belgija 0 1 0 1
Velika Britanija 0 1 0 1
Avstralija 0 0 2 2
Andorra 0 0 1 1
Monako 0 0 1 1

Urnik in rezultati

13. jan. 2012 - 22. jan. 2012

nordijska kombinacija, posamezno
12:45 Luka Pintarič 10.m - finale
hokej na ledu, skills challenge
16:30 Urša Pazlar 15.m - finale
skeleton, skeleton
13:30 Eva Vuga 8.m - finale