POI Antwerpen 1920

Poletne olimpijske igre Antwerpen 1920

Prva svetovna vojna je preprečila igre 6. olimpijade, tako da so najboljši športniki sveta na ponovno snidenje čakali do leta 1920, ko je igre gostil Antwerpen.

 

Kraj in čas: Antwerpen (Belgija); 20. april – 12. september 1920
Ostali kandidati: Lyon in Amsterdam
Udeležba: 29 držav, 2626 športnikov
Število športov: 22 športov, 154 disciplin
Število slovenskih športnikov: 1
Ogenj je prižgal: olimpijski ogenj so prvič prižgali v Amsterdamu leta 1928.
Igre je odprl: kralj Albert
Olimpijska prisega: Victor Boin (vaterpolist, sabljač)

Povezava na MOK: POI Antwerpen 1920

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Antwerpen 1920

Kljub veselju ob vnovični organizaciji olimpijskih iger pa so se vseeno krepko čutile posledice vojne vihre. Ob velikih pritiskih je bil MOK prisiljen izključiti države, ki so nosile odgovornost za krvavo vojno. Tako so antwerpenske igre potekale brez športnikov iz Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Turčije in Madžarske. Kruta vojna pa je vzela življenje tudi številnim športnikom, tako da so bile prenekatere reprezentance znatno oslabljene. Vseeno so golobi miru, ki so ob začetku iger poleteli proti nebu, dali igram mirovno noto.

Olimpijski protokol je prinesel nekaj novosti: olimpijsko zastavo, prisego v imenu športnikov … Številne novosti pa so predstavljale tudi nove discipline. Med drugim se je umetnostnemu drsanju pridružil še hokej na ledu (tekmovanja so potekala že v aprilu), kar je bil jasen znak, da olimpijsko gibanje kliče po zimskih igrah. Prve ZOI so potekale že čez štiri leta, gostil pa jih je Chamonix v Franciji. Tedaj so jih sicer poimenovali kot »Mednarodni teden športa«, a so jim nato leta 1926 le priznali olimpijski status.

Rezultatsko gledano so igre najbolj zaznamovali ameriški športniki, ki so pobrali kar 41 zlatih, 26 srebrnih in 27 bronastih kolajn. Sledili so jim Švedi in Britanci. Med posamezniki pa sta najbolj vidno vlogo odigrala Američan Willis Lee v streljanju in italijanski sabljač Nedo Nadi. Oba sta si okrog vratu nadela pet zlatih odličij, ameriški general pa je pobral še po eno srebro in bron.

 

Slovenci in OI 1920


Decembra leta 1919 je bil v Zagrebu ustanovljen Jugoslovanski olimpijski odbor, ki je tako omogočil nastope športnikom iz Kraljevine SHS na OI. Podobno kot v Stockholmu je imel slovenski šport tudi v Antwerpnu enega predstavnika. V jugoslovanski nogometni reprezentanci je nastopil krilni igralec Ilirije Stanko Tavčar, najboljši slovenski nogometaš v obdobju med obema vojnama. Na olimpijskem turnirju v Anversu je za izbrano državno moštvo odigral dve tekmi (Češkoslovaška 0:7 in Egipt 2:4).

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj

Urnik in rezultati

07. jul. 1920 - 12. sep. 1920


nogomet, ekipa nogomet
  (Tavčar Stane) izpad v kvalifikacijah - finale