POI Los Angeles 1932

Poletne olimpijske igre Los Angeles 1932

Olimpijske igre v Kaliforniji so v marsičem predstavljale korak naprej, po drugi strani pa sta oddaljenost in finančna kriza poskrbeli za skromno udeležbo, ki je tako nekoliko skazila podobo.

 

Kraj in čas: Los Angeles (ZDA); 30. julij – 14. avgust 1932
Ostali kandidati: /
Udeležba: 37 držav, 1332 športnikov
Število športov: 14 športov, 117 disciplin
Število slovenskih športnikov: /
Ogenj je prižgal: ogenj je gorel, slovesno prižiganje nastopi leta 1936
Igre je odprl: Charles Curtis (podpredsednik ZDA)
Olimpijska prisega: George Calnan (sabljač)

Povezava na MOK: POI Los Angeles 1932

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Los Angeles 1932

Število udeležencev se je v primerjavi z Amsterdamom prepolovilo, kar pa ni oviralo gledalcev, ki so množično obiskovali tekmovanja. Že spektakularno otvoritveno slovesnost, na kateri je sodelovalo tudi 3.500 glasbenikov, je obiskalo več kot 100.000 gledalcev. Prvič v zgodovini je bila dolžina iger skrčena na 16 dni, kar je v primerjavi z uvodnimi večmesečnimi odisejadami pomenilo pravo poživitev. Vse do Pekinga 2008 se je nato trajanje iger gibalo med 15 in 18 dnevi.

Podobno kot že na minulih igrah tudi to pot ni šlo brez škandalov, povezanih s kršenjem pravil o amaterizmu. Tokrat se je na črni listi znašel tudi legendarni finski atlet Paavo Nurmi, ki je plačal davek prejemanja startnin za tekmovanja. Vseeno pa je bilo v LA-ju poskrbljeno za vrhunske dosežke, saj je bilo doseženih kar 18 svetovnih rekordov.

Kljub številnim tehničnim izpopolnitvam ni šlo brez zapletov. Tako je do velike zmede prišlo v teku na 3.000 metrov z zaprekami, ko jo je zagodel števec, zaradi česar so tekači pretekli še dodaten krog. Zmagovalca Volmarija Iso-Hollono to ni kaj dosti motilo. Dodatni metri pa so do drugega mesta pripeljali Thomasa Evensona, medtem ko je Joseph McCluskey potegnil krajši konec in se je moral zadovoljiti z bronom.

Sicer pa so bili znova z naskokom najuspešnejši športniki iz Združenih držav Amerike, ki so pred svojimi navijači pobrali kar 40 zlatih kolajn. Tri je kot najuspešnejša športnica iger v skupno kvoto prispevala plavalka Helen Madison, ki je bila nepremagljiva na 100 in 400 metrov prosto in v štafeti.

Slovenci in POI 1932

Olimpijske igre v Združenih državah Amerike bi morale po vseh pravilih zdrave pameti predstavljati novo epizodo v nadaljevanki o izjemni karieri Leona Štuklja. Slednji je bil ob Jožetu Primožiču trdno odločen odpotovati v Los Angeles, za kar sta oba prejela tudi vabilo jugoslovanskega sokolskega društva v ZDA. Sledila pa je nepričakovana rdeča luč iz Beograda, utemeljena s previsokimi stroški, ki je tako POI 1932 uvrstila na seznam iger brez slovenske udeležbe. Podobna usoda je doletela tudi ostale jugoslovanske športnike. Izjema je bil državni prvak v suvanju krogle Veljko Narančić, ki je v L. A. odpotoval na lastne stroške.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Pregled medalj

Urnik in rezultati

01. jan. 1970 - 01. jan. 1970

Datumi

Športi

Discipline

Faze

Rezultati

Športniki

Ekipe