POI Melbourne 1956

Poletne olimpijske igre Melbourne 1956

Olimpijske igre so leta 1956 potekale novembra in decembra, a so vseeno nosile naziv »poletne«. Potekale so v vroči Avstraliji, zaradi česar je znova krepko padlo število udeležencev

 

Kraj in čas: Melbourne (Avstralija); 22. november – 8. december 1956
Ostali kandidati: Buenos Aires, Los Angeles, Detroit, Mexico, Chicago, Minneapolis, Philadelphia in San Francisco
Udeležba: 72 držav, 3314 športnikov
Število športov: 17 športov, 145 disciplin

Število slovenskih športnikov: 3
Ogenj je prižgal: Ron Clarke (atletika)
Igre je odprl: princ Philip
Olimpijska prisega: John Landy (atletika)

Povezava na MOK: POI Melbourne 1956

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Melbourne 1956

Avstralske igre so bile v številnih pogledih nekaj posebnega. Prvič so bile organizirane južno od ekvatorja … No, vsaj večji del iger. Tekmovanje v jahanju so namreč izvedli v Stockholmu na Švedskem, saj so prošnje po skrajšanju šestmesečne karantene za konje pri avstralski vladi naletele na gluha ušesa.

 

Zrcaljenje politične naelektrenosti v športu je v Melbournu storilo še korak naprej in na tem področju napovedalo slabše čase. Tako se iger niso udeležili Kitajci, ki so se pritoževali nad udeležbo tajvanskih športnikov, Nizozemci in Španci so z bojkotom pokazali nestrinjanje s sovjetsko okupacijo Madžarske, manjkali pa so tudi Libanonci in Egipčani. Brez sporov ni šlo niti na igrah samih. Tako je bila zaradi izgredov med igralci prekinjena tekma v vaterpolu med Madžarsko in Sovjetsko zvezo.

Olimpijski vrhunci

Svojo olimpijsko pravljico pa so kljub vsemu nemoteno pisali avstralska atletinja Betty Cuthbert, ki je osvojila tri olimpijske naslove, štirikratna olimpijska zmagovalka Larisa Latinina (gimnastika) iz Sovjetske zveze, madžarska telovadka Agnes Keleti, atlet iz ZDA Bobby Morrow, domači plavalec Murray Rose, sovjetski tekač Vladimir Kec,
Skupno je največ odličij pobrala Sovjetska zveza (37 zlatih, 29 srebrnih in 32 bronastih), ki je v izjemnem rivalstvu ugnala velikega tekmeca, reprezentanco ZDA, ki se je morala zadovoljiti z 32 zlatimi, 25 srebrnimi in 17 bronastimi kolajnami. Ostale reprezentance so bile daleč za obema velesilama.

Slovenci in POI 1956

Avstralskih olimpijskih iger so se udeležili trije atleti iz Slovenije. Celjan Stanko Lorger se je v teku na 110 metrov z ovirami prebil do finala in tam ob trojni ameriški zmagi osvojil peto mesto, kar je nato dolgo veljalo za najboljšo slovensko atletsko uvrstitev na OI. Svoj olimpijski nastop pa sta uspešno opravili tudi metalki krogle Milena Usenik in Nada Kotlušek. Ob zmagi predstavnice Sovjetske zveze Tamare Tiškevič je Kotluškova zasedla osmo mesto, Usenikova pa je pristala mesto za njo.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Stanko Lorger atletika 110 m ovire 5. mesto
Nada Kotlušek atletika krogla 8. mesto
Milena Usenik atletika krogla 9. mesto
Nada Kotlušek atletika disk 12. mesto

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj

Urnik in rezultati

22. nov. 1956 - 08. dec. 1956


atletika, 110 m ovire
 Stanko Lorger 5.m 14,7 (FIN); 14,6 (PR); 14,6 (PF) - finale