POI Pariz 1900

Poletne olimpijske igre Pariz 1900

2. olimpijske igre moderne dobe so potekale v okviru pariške svetovne razstave. Dogajanje, ki je bilo razpotegnjeno med majem in oktobrom, ni naletelo na pretirano velik odziv.

 

Kraj in čas: Pariz (Francija); 14. maj – 28. oktober 1900
Ostali kandidati: /
Udeležba: 24 držav, 997 športnikov
Število športov: 18 športov, 95 disciplin
Število slovenskih športnikov: /
Ogenj je prižgal: olimpijski ogenj so prvič prižgali v Amsterdamu leta 1928.
Igre je odprl: ni bilo uradnega odprtja
Olimpijska prisega: šele od leta 1920 naprej

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Pariz 1900

Tudi v Franciji ni šlo brez zapletov. Za prvega je poskrbela Grčija, ki si je prizadevala postati stalni gostitelj olimpijskih iger. Veliko nevšečnosti so povzročale tudi mnoge organizacijske napake, o promociji pa tako ali tako ni bilo govora. Tudi časovna razpotegnjenost na dobrih pet mesecev je bila vse prej kot običajna. Veliko je bilo pripomb na račun slabih razmer. Med drugim naj bi smrad s kmetijske razstave na prizorišču ob Bois de Vin Cennes močno oviral tekmovanja. Pač pa je v Parizu – za razliko od Aten – nastopilo tudi 12 predstavnic nežnejšega spola.

Z igrami so bili sila zadovoljni gostitelji, predvsem zaradi rezultatov, saj so bili najuspešnejša država. Pobrali so kar 29 zlatih, 41 srebrnih in 32 bronastih kolajn. Med posamezniki je bil s štirimi zlatimi odličij najuspešnejši Američan Alvin Kraenzlein, ki je zmagal v teku na 60 m, na 110 m in 200 m z ovirami ter skoku v daljino. Igre pa je zaznamoval tudi njegov rojak Ray Ewry, ki je s tremi zmagami (skok v daljino brez zaleta, skok v višino ter troskok) začel nadvse uspešno olimpijsko pot, v kateri je do leta 1908 osvojil deset zlatih medalj.

Med udeleženci drugih olimpijskih iger ni bilo slovenskega udeleženca.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Pregled medalj

Urnik in rezultati

01. jan. 1970 - 01. jan. 1970

Datumi

Športi

Discipline

Faze

Rezultati

Športniki

Ekipe