POI Stockholm 1912

Poletne olimpijske igre Stockholm 1912

Olimpijske igre v Stockholmu, ki so potekale povsem brezhibno, imajo v slovenski športni zgodovini prav posebno mesto. Iger se je kot prvi olimpijec iz Slovenije udeležil Rudolf Cvetko in tudi kot prvi Slovenec osvojil olimpijsko odličje.

 

Kraj in čas: Stockholm (Švedska); 5. maj – 27. julij 1912
Ostali kandidati: /
Udeležba: 28 držav, 2407 športnikov
Število športov: 14 športov, 102 disciplini
Število slovenskih športnikov: 1
Ogenj je prižgal: olimpijski ogenj so prvič prižgali v Amsterdamu leta 1928.
Igre je odprl: kralj Gustav V.
Olimpijska prisega: šele od leta 1920 naprej
Povezava na MOK:POI Stockholm 1912

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Stockholm 1912

Švedski prireditelji so v pripravo velikega dogodka vložili ogromno truda in tako postavili kakovostna merila za vse naslednje prireditelje. Svoje lovke je v olimpijsko dogajanje skušala vtakniti politika, vendar je kljub določenim sporom naposled v ospredje le stopil športni vidik. Olimpijska ideja se je prvič razširila na vseh pet celin, olimpijski krst pa je doživel tudi slovenski športnik Rudolf Cvetko, ki je prejel srebrno odličje v ekipnem sabljanju.

Tehnični razvoj je privedel tudi do večje natančnosti. Tako so na Švedskem uvedli električno merjenje časov, kar je omogočilo izpis rezultatov na desetinko sekunde natančno. Poseben poudarek pa so namenili tudi izenačenim končnicam v tekih, kjer so uvedli fotografsko dokumentiranje. Slednje je prišlo najbolj do izraza pri teku na 1500 m, kjer je olimpijskega podprvakinj določil neke vrste »fotofiniš«.

Zanimivo novost so Švedi uvedli pri suvanju krogle ter metih kopja in diska. Tekmovalci so smeli enkrat uporabiti močnejšo roko, drugič pa so morali metati oziroma suvati z obema rokama, daljave so seštevali.

Stockholm pa je postregel tudi z nekaj novimi disciplinami. Tako so se športniki za olimpijska odličja prvič merili v modernem peteroboju, ki je vključeval: kros, sabljanje, jahanje, plavanje in streljanje. Pobudnik discipline je bil nihče drug kot Pierre de Coubertin.

Osmoljenec iger je postal Američan Jim Thorpe, ki naj bi kršil pravila amaterstva. Prvak v deseteroboju naj bi nekoč prejel plačilo za nastop na bejzbolski tekmi. Kazen? Diskvalifikacija.

Slovenci na OI 1912


Olimpijske igre v švedski prestolnici, kjer so se prvič zbrali predstavniki vseh petih celin, imajo v zgodovini slovenskega športa prav posebno mesto. V takratni avstrijski sabljaški ekipi, ki je osvojila srebrno odličje, je namreč nastopil Rudolf Cvetko, rojen leta 1880 v Senožečah.

Pionir slovenskega sabljanja se je tako v zgodovino slovenskega športa zapisal kot prvi olimpijec in prvi dobitnik odličja. Kasneje je Cvetko vodil sabljaško sekcijo v klubu Ilirija in skupaj z voditelji Ilirije E. Bettetom, S. Lapajnetom in S. Bloudkom odločilno vplival na razvoj slovenskega športa. Umrl je 15. 12. 1977 v Ljubljani.

Slovenski uspehi

Cvetko Rudolf sabljanje,ekipno

Do 10 mesta

Cvetko Rudolf sabljanje ekipno 2. mesto

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj

Urnik in rezultati

05. maj. 1912 - 22. jul. 1912


sabljanje, ekipno
01:00  (Rudolf Cvetko) 2.m - finale